Språkutveckling på biblioteket

Det är aldrig för tidigt att börja läsa för ditt barn. På Folkbiblioteket i Vilhelmina finns böcker för barn i alla åldrar och där hittar du också olika aktiviteter för barn som stimulerar både knopp och själ.

Biblioteket är till för alla och det är gratis 

Du är varmt välkommen till biblioteket och det fina sagorummet som finns där. Där finns många böcker för de mindre barnen.
Där hittar du allt från rim- och ramsböcker till pekböcker och ljudböcker. Det finns även böcker med tecken, taktila bilderböcker och böcker på olika språk.   

Du får låna hem (nästan) så många böcker du vill – det enda du behöver är ett lånekort och att böckerna lämnas tillbaka i tid. Om någon bok skulle bli tuggad på gör det ingenting, tala bara om det för personalen när du lämnar tillbaka böckerna. 

Har du inte möjlighet att själv komma till biblioteket hjälper bibliotekspersonalen till med att plocka ihop en bokpåse med det du vill låna!   

På biblioteket håller man även sagostunder för förskolan och även allmänheten välkomna till dessa sagostunder.  

På bibliotekets hemsida finns tips på böcker om ditt barn behöver extra stöd att utveckla sitt språk.  

Det är aldrig för tidigt att börja läsa för ditt barn 

Barn lär sig språk i samspel med sin omgivning och visste du att bebisens första joller faktiskt är början på barnets språkutveckling. Högläsning och gemensamt tittande i boken gör att barnet lär sig känna igen bokstäver, detaljer i bilder och framförallt HÖR de hur språket låter. Dessutom är det en mysig stund tillsammans. 

Genom att läsa för ditt barn kan du faktiskt förändra ditt barns liv 

Ditt barn får bättre förutsättningar att klara sig både i skolan och längre fram i livet. Genom att läsa med och för ditt barn inspirerar du till samtal, det stimulerar fantasin, ger inre bilder och ökar koncentrationsförmågan hos barnet. 

Ett barn som läses för har dubbelt så stort ordförråd när de börjar skolan jämfört med ett barn som inte blivit läst för. De lär sig ödmjukhet inför olikheter, lär sig om andra kulturer och lär sig abstrakt tänkande. 

Vill du ha tips på böcker som hjälper dig och ditt barn att träna på språket?

Vilhelmina biblioteks hemsida hittar du många roliga och bra böcker.

Bilden visar Sagorummet på biblioteket i Vilhelmina. Bilden föreställer en dörröppning in till sagorummet och ovanför dörröppningen finns en skylt i färgglada bokstäver där det står "Sagorum"

 

Uppdaterad den 27 juli 2021

Kontakta biblioteket

Biblioteket
Telefon 0940-141 60
folkbiblioteket@vilhelmina.se

Tingsgatan 8
91233 Vilhelmina