Arbeta inom räddningstjänsten

Inom räddningstjänsten i Vilhelmina kommun arbetar ett flertal deltidsbrandmän. Arbetet är spännande och varierande. Det består av räddningsarbeten vid bränder, trafikolyckor, sjukdomsfall och andra olyckor. Brandmännen och deras grupp möter människor i utsatta situationer.

Räddningstjänstens huvuduppdrag är att förebygga olyckor, arbetet skall minska sannolikheten att olyckor inträffar. Den utryckande verksamheten genomförs av deltidsanställda brandmän i Vilhelmina, Dikanäs och Saxnäs med syfte att så långt det är möjligt minimera konsekvenserna av olycka.

Här får du möta några av dem som arbetar som deltidsbrandman, och hur de ser på sitt uppdrag

Johan Lindberg, kock på Folkets hus och deltidsbrandman

Hur är det att vara deltidsbrandman i Vilhelmina?
- Att vara deltidsbrandman i Vilhelmina är en stor och väldigt spännande utmaning. Det känns viktigt för mig att hjälpa samhället och försöka göra skillnad. Yrkesrollen innebär väldigt mycket mer än vad folk tror, det är mer än bränder och trafikolyckor.

Hur får du det att fungera med ditt andra arbete?
- Än så länge har det fungerat bra, parallellt med mitt primära jobb. Jag har fullt stöd från min chef vilket känns väldigt skönt. Och de flesta larmen har skett under kvällar och nätter, vilket gör att jobbet inte påverkas allt för mycket.

 

Lena Magnusson, elevcoach/mentor på Malgomajskolan

Hur är det att vara deltidsbrandman i Vilhelmina?
Det bästa är att få jobba i grupp, jag drivs av en bra laganda och att känna att gruppen litar på varandra. Jag gillar övningarna vi gör, att få ta i ordentligt och svettas. Att få känna att man gör någonting på riktigt. Det här är motsatsen till att sitta bakom ett skrivbord, vilket är en skön kontrast till mitt vanliga arbete där det blir en del sittande bakom en skärm.

Får en önska så hade det varit roligt att se fler kvinnliga kollegor i räddningstjänsten, så jag hoppas fler tjejer tar chansen och söker de lediga tjänsterna.

Hur får du det att fungera med ditt andra arbete?
Hittills har det gått bra, vi har inte haft så många larm under skoltid. Dessutom har jag otroligt bra kollegor som är väl införstådda i uppdraget.

 

Tomas Lönnberg, förskollärare och deltidsbrandman

Hur är det att vara deltidsbrandman i Vilhelmina?
Jag tycker att det är väldigt roligt och intressant att vara deltidsbrandman. Uppdraget är givande och meningsfullt, jag känner att jag gör en viktig samhällsinsats. Dessutom är det varierande, jag vet aldrig vad som väntar när larmet går. Jag är en del i ett team som ska lösa uppgiften på ett så bra sätt som möjligt.

Hur får du det att fungera med ditt andra arbete?
För det mesta har det fungerat mycket bra att kombinera med mitt ordinarie jobb som förskollärare. Det krävs dock planering, en organisation som tillåter och förstående kollegor som jag verkligen har. De veckor jag har beredskap är alla lite alerta och med på att kunna backa upp om jag försvinner. Även barnen har koll och tycker att det är spännande när jag har på mig larmet!

 

Joakim Schander, bagare på Ica Tallen och deltidsbrandman

Hur är det att vara deltidsbrandman i Vilhelmina?
Jag är deltidsbrandman av flera orsaker. Jag ser det först och främst som en samhällsinsats, att kunna hjälpa människor när de är i utsatta situationer. Dessutom gillar jag laganda och kamratskap, och det är ju det vi gör när vi arbetar i grupp och löser uppgifter. Sedan ska jag vara ärlig och också nämna adrenalinkicken och det extra tillskottet på inkomsten.

Hur får du det att fungera med ditt andra arbete?
Jag jobbar på ICA Tallen och det har aldrig varit några tveksamheter huruvida det skulle fungera med min beredskap. Jag går på ett fyra veckors rullande schema och jag har beredskap var fjärde vecka. Det innebär att jag aldrig är själv i bageriet under just den veckan. Egentligen är det på fritiden som man får tänka till. Det blir lite som att hela familjen har beredskap. Att hela veckan, dygnet runt, inte vara längre bort från stationen än fem minuter kan vara lite klurigare än det låter. Och skulle det krisa har jag toppenkollegor på brandstationen som alltid kan täcka upp några timmar.

 

Anders Ölmebäck Edlund, yrkeslärare på Malgomajskolan och deltidsbrandman

Hur är det att vara deltidsbrandman i Vilhelmina?
Jobbet som brandman i Vilhelmina är både spännande och intressant. Vill man ha ett intressant arbete med starka band till sina arbetskamrater och en bra lagkänsla är det inget annat jobb som ger det på samma sätt. Att hjälpa människor i nöd känns bra och ger mycket tillbaka.

Hur får du det att fungera med ditt andra arbete?
Jag arbetar som yrkeslärare på Malgomajskolan. Vi har en bra bemanning och att mitt arbetslag ställer upp, så jag kan utan problem åka på larm. Skolan ser det som en styrka att ha brandmän i sin organisation.

Uppdaterad den 4 november 2019

Kontakta räddningstjänsten

Räddningschef
Magnus Holmberg
magnus.holmberg@vilhelmina.se
0940-142 85

Räddningschef i beredskap
0940-146 05

Jobba hos oss