Information om coronaviruset - covid-19

Det nya viruset väcker många frågor hos allmänheten. Vilhelmina kommun håller sig uppdaterad av händelseutvecklingen och samarbetar med Region Västerbotten, Länsstyrelsen och andra ansvariga myndigheter.

Vilhelmina kommuns verksamheter är öppna om inget annat meddelas. Se våra åtgärder i dragspelssmenyn längre ner på sidan.

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset uppmanar svenska myndigheter till flera åtgärder. Varje invånare har ett ansvar och är skyldiga att göra sin plikt och följa de restriktioner och rekommendationer som ges från myndigheterna.

Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Socialstyrelsen och Utrikesdepartementet uppmanar allmänheten att:

• Stanna hemma om du känner dig sjuk med snuva, hosta eller feber, även vid lindriga symtom.
  • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.
  • Avstå från att göra icke nödvändiga besök på äldreboenden samt att helt avstå från sådana besök om du känner dig sjuk. Från och med 1 oktober 2020 upphävs besöksförbudet på länets sjukhus och sjukstugornas vårdavdelningar.
  • Undvik onödiga resor. Fundera på om din resa inom landet är nödvändig. Du måste kunna ta hand om dig själv om du insjuknar på ditt resmål. Om du hör till en riskgrupp bör du noga överväga om du ska resa eller ta emot besök.
  • UD avråder från icke nödvändiga resor till samtliga länder.
  • I hela Sverige är det förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

Det är viktigt att du agerar utifrån korrekt och saklig information. Var källkritisk och sprid inte falsk information.

Till dig som är över 70 år

• Undvik nära kontakter och folksamlingar t. ex i affärer, i kollektivtrafik eller andra offentliga lokaler.
  • Du kan ta en promenad och vistas utomhus.

Till dig som vill besöka en släkting eller vän som är över 70 år

• Avstå från att göra icke nödvändiga besök på äldreboenden och avstå helt från besök om du känner dig sjuk.
  • Tänk på att det råder besöksförbud på vårdavdelningar på länets sjukhus och sjukstugor.
  • Kontakta dina nära och kära för att höra hur de mår och om de behöver hjälp med att handla eller hämta medicin på apoteket.

Uppdaterad den 22 september 2020