Starta företag

Har du en företagsidé som du vill förverkliga? Vi hjälper dig gärna med att komma igång! På denna sida har vi samlat information och länkar till myndigheter som är viktiga för dig att känna till då du befinner dig i uppstartarfasen.

Näringslivsenheten

Vi på Näringslivsenheten i Vilhelmina kommun kan hjälpa dig med att komma igång och även att utveckla ditt företag. Vi hjälper dig att samordna ditt ärende så att alla kontakter fungerar smidigt och effektivt. Vi hjälper dig även med rådgivning och stöd. Läs mer om oss här

Viktiga länkar

Verksamt.se

Verksamt.se är hemsidan för dig som ska starta ett företag eller som redan driver ett. Sidan är ett samarbete mellan flera myndigheter där viktig information har samlats för att underlätta ditt arbete som företagare. Detta är en väldigt nyttig hemsida att hålla reda på och du hittar många viktiga funktioner här som till exempel företagsregistrering. 

På Verksamt.se hittar du flera bra checklistor som guidar dig genom processen att starta företag. Checklistorna är uppdelade inom flera olika branscher, exempelvis finns det checklistor för att starta en restaurang, hotell eller camping med flera. 

Till Verksamt.se

Här hittar du checklistorna 

Skatteverket

På Skatteverkets hemsida hittar du webbseminarium där du kan lära dig mer om skatt, moms, företagsavgifter och olika företagsformer. Du hittar också informativa webbseminarier om hur man startar företag. 

Till Skatteverkets hemsida

Arbetsförmedlingen

Du kan söka stöd hos Arbetsförmedlingen när du ska starta ett företag som är tänkt att försörja dig under en längre tid. Där kan du till exempel få hjälp med att att få din affärsplan prövad, få rådgivning och gå på informationsträffar, du kan också ansöka om ett starta eget-bidrag.
Om du har en funktionsnedsättning kan du dessutom få ett bidrag för kostnader i samband med starten av din verksamhet.

Till Arbetsförmedlingens hemsida

Tillväxtverket

Du som ska starta företag kan söka finansiellt stöd hos Tillväxtverket om du har svårt att hitta finansiering på den privata marknaden. Det finns olika förutsättningar för företagsstödet som du behöver ta reda på och om dessa läser du på Tillväxtverkets hemsida. 

Läs mer på Tillväxtverkets hemsida

Stöd för företag under coronakrisen

Bolagsverket

På Bolagsverkets hemsida hittar du information om företagsregistrering, årsredovisningar, företagsnamn och information om hur du startar olika typer av företagsformer. Här finns tydliga guider och här ändrar du också sina företagsuppgifter. 

Till Bolagsverkets hemsida

Uppdaterad den 4 maj 2022

Kontakta näringslivskontoret

Näringslivskontoret: 

Besöksadress: 
Tingsgatan 1, 912 33 Vilhelmina
naringsliv@vilhelmina.se 

Utvecklingschef
Ulrica Olsson
070-34 35 776
ulrica.olsson@vilhelmina.se

Företagsutvecklare
Mona Malmbo
0940-140 68
mona.malmbo@vilhelmina.se

Affärscoach Möjligheternas Region
Bogge Bolstad
0940-140 62
bogge.bolstad@vilhelmina.se

Projektledare & näringslivsstrateg
Peter Manner
0940-140 64
peter.manner@vilhelmina.se