Lapland Culinary Region

Det övergripande målet med Lapland Culinary Region är att sätta landskapet Lappland med dess unika produkter på kartan vad gäller mat. Insatser för att främja mer lokalproducerat och en ökad förädling av lokala råvaror har prioriteras.

Lapland Culinary Region har som mål att lyfta Lapplands unika matprodukter och sätta dem på kartan. I projektet ingick insatser för att främja det lokalproducerade och öka förädlingen av lokala råvaror. 

Ett annat mål har varit att få fler ”spetsrestauranger” och restauranger i regionen att utvecklas vidare mot en plats i White Guide med fokus på lokala råvaror och produkter.

Under projektets gång har utbildningssatsningar gjorts mot olika målgrupper. Ett stort antal matevents i form av ”joint ventures” mellan matproducenter, restauranger och matställen har också  anordnats runt om i regionen och resulterat i spännande och uppskattade matupplevelser.

Vilhelmina kommun är projektägare med Malgomajskolan och Lärcentrum som huvudansvariga för projektet. En styrgrupp och en referensgrupp är utsedd, ett Advisory Board har redan knutits till projektet. Det utgör projektets ”spets” och består av stjärnkockar med god kännedom om de råvaror som finns inom området. 

Övriga berörda kommuner är:

  • Sorsele
  • Storuman
  • Vilhelmina
  • Dorotea
  • Åsele
  • Lycksele
  • Malå
  • Norsjö
  • Vindeln

Projektledare:
Ulla Blomqvist
ulla.blomqvist@tavelsjo.se

Läs mer om Lapland Culinary Region på deras hemsida

Uppdaterad den 30 november 2020