Regionala samarbeten

Vilhelmina kommun ingår i flera regionala samarbeten som tillsammans med andra kommuner, organisationer och myndigheter ska stärka vår region.

Regionala samarbetenAkademi Norr

Akademi Norr består av kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Kramfors, Lycksele, Malå, Sollefteå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Vilhelmina och Åsele som har gått samman i ett kommunalförbund för att initiera, samordna och genomföra högre utbildning och möta behoven av grundläggande service och innovativ tillväxt. Varje deltagande kommun har ett lärcentrum kopplat till Akademi Norr.

Akademi Norrs vision är att skapa ett nätverk av samverkan kring högre utbildning som har högsta kvalitet, inspirerar och vägleder och spelar en avgörande roll för regionens kompetensutveckling, ekonomiskt, socialt och kulturellt.


Region 10

Inlandskommunerna Åsele, Vilhelmina, Dorotea, Storuman, Sorsele, Lycksele, Norsjö, Malå, Arvidsjaur och Arjeplog jobbar tillsammans med olika regionala samarbeten under namnet Region 10 och är idag en etablerad delregion av Västerbottens län med representanter i regionala länssamarbeten, arbets- och styrgrupper. Region 10 har en gemensam styrgrupp och flertalet samarbetsgrupper samt ett nätverk mellan de kommunala tjänstemännen. Till sin hjälp finns en koordinator anställd.

 

Sagavägen - ett gränslöst samarbete

Det var i början på 1960-talet som tankarna på en fast vägförbindelse mellan Norge och Sverige började ta form. I juni 1967 var det högtidlig invigning av denna unika mellanriksväg som tillkommit på lokalt initiativ. Sagavägenföreningen instiftades och det ledde till ett etablerat samarbete inom regionen. Föreningen arbetar med utveckling inom näringsliv, kultur och turism.

Medlemskommuner är Vilhelmina, Åsele, Örnsköldsvik, Hattfjelldal, Grane, Vefsn, Dønna, Herøy, Vega, Vevelstad, Sømna, Brønnøy, Leirfjord, Alstahaug.

Sagavägenföreningen driver och har drivit många projekt. Syftet med projekten är att skapa en positiv utveckling när det gäller näringsliv, framförallt inom turism.

Kontakt:
goran.lidstrom@vilhelmina.se

Klicka här för mer information om Sagavägen

 

Uppdaterad den 22 september 2020