Kockskola - en uppskattad del av sommarlovsaktiviteterna

Sommarlovet är i full gång – och så även sommarlovsaktiviteterna. För några innebar det en kockskola förra veckan. ”Det är roligt att lära sig laga mat”, berättade deltagaren Emmy Björn.

Man kunde höra en nål falla när deltagarna i kockskolan lyssnade till Andreas Åkesson när han gick igenom dagens meny. Därefter var det dags för barnen själva att svänga ihop en fiskgratäng med dillsås.
- Det här var en jättekul utbildning att hålla i, det är roligt att se att barnen lyssnar och tar till sig. Det är många unga som intresserar sig för matlagning, mycket tack vare program som Sveriges yngsta mästerkock, berättar Andreas Åkesson, som till vardags arbetar i Hembergsskolans kök.

Tillsammans med kollegan Anna Olofsson, som jobbar i köket på Åsbacka, ledde han kurser hela förra veckan.
- Vi lärde ut tallriksmodellen och att laga mat från grunden. Vi har också gått igenom sockerfria mellanmål, säger Anna Olofsson.

Varje dag lagade barnen en ny maträtt, och enligt Emmy Björn var det just det som var kul.
- När kursen är klar vill jag kunna laga den här maten hemma. Jag gillar att laga mat, oftast blir det pannkakor, berättade hon.

Kockskolan som hölls i hemkunskapslokalerna på Hembergsskolan hade tio deltagare i år, och förhoppningen är att kunna ta in fler deltagare nästa sommar.
- Intresset var stort, och det var många som anmälde sig, men vi valde att ha en liten grupp för att kunna testa konceptet det här året. Det blev riktigt lyckat, så nu hoppas vi kunna ta in fler deltagare nästa år, förklarar Sam Heidenberg, fritidskonsulent och samordnare för sommarlovsaktiviteterna.

Kockskolan var en del av en mängd sommaraktiviteter som pågår under hela sommarlovet. Skolbarn i åldrarna 6-15 år kan helt gratis ta del av aktiviteter som dansworkshop, gratis bad och bowling, parkour och ansiktsmålning.
- Vi har försökt få en så stor bredd som möjligt som passar de flesta, säger Sam Heidenberg.

Här hittar du hela schemat med sommarlovsaktiviteter!

Uppdaterad den 29 november 2022