Vilhelminas hållbarhetskväll 2023

En kväll som ger dig inspirerande föredrag, tips från kunniga utställare och möjlighet att köpa återbruk och gofika. Vilhelmina kommun arrangerar en kväll på tema hållbarhet i samarbete med Medborgarskolan. Kom till Folkets hus torsdag 21 september kl. 18.00-20.30.

Under SEE Hållbarhetsvecka ordnas en kväll i Vilhelminas Folkets hus där du får tips och inspiration samt träffa utställare på tema ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

Lokala profiler, företagare och kommunala tjänstepersoner kommer att ge tips på bland annat odling, återbruk, städning och turism, samt försäljning av "järnskrot", tunnbröd och fika. 

När? Torsdag 21 september kl. 18.00-20.30. Var med hela eller delar av kvällen. 

Var? Folkets hus i Vilhelmina 

Program

Fikaförsäljning

Klimpgubben K2 på ekokväll i Vilhelmina 

Toppstugan i Klimpfjäll kommer på besök från fjället med massor av hembakt gofika och smörgåstårta. Kvällens bakverk har fokus på ekologiskt och närproducerat. 

Föredrag

Lokal 1:  

18.00 Carolina Lidström: Året i växthuset 

Att odla i växthus innebär möjligheter och utmaningar. Hur kan du optimera din odling för att nyttja växthusets fördelar året runt? Här får du ta del av Carolinas växthusodling ur ett cykliskt året runt-perspektiv.  

18.30 Dominga Bergqvist: Få växter utanför vår odlingszon att trivas hos oss

Dominga hjälper dig med din trädgård i sitt företag Silverdalens Trädgårdstjänst. Hon kommer under kvällen berätta om “zonknäckare” - växter som egentligen inte borde trivas i vår zon kan nämligen växa här om man skämmer bort dem på rätt sätt. Dominga berättar hur!  

19.00 Sara Idenfors: Såpa för hållbar och ren städning!  

Sara är kvinnan bakom Västerbotten Såpa. Såpa är en ren återvinning och ett hållbart sätt att städa. Få städtipsen av Sara och få inspiration för hur du använder rätt produkt för rätt område i huset.  

19.30 Carolina Lidström: Att vara en odlare

Hur kan du börja odla, hur håller du odlingen vid liv och hur går du vidare för att utveckla odlingen? Carolina berättar om hur odlingen som först var ett intresse blev en livsstil och ger tips till åhörarna.  

Lokal 2: 

18.15 Nils Åslund: Varför ska du naturturista?

Nils har företaget Stalo Adventures. Han ger upplevelser som fjällrävssafari och bäcksnorkling. Hur arbetar han med hållbar turism så att besöksnäringen blir positiv för både turister och naturen?  

18.45 Bianca Meyer: Hållbart hantverk

Sömmerskan Bianca berättar om sin resa från modeindustrin till sin hantverksbutik Herr Melins där hållbarhet står i fokus. Bianca syr plagg och inredning av textilier som får en andra chans. Våra konsumtionsvanor och samhällets syn på hantverk och återbruk uppmärksammas också i hennes föredrag.

19.15 Ronja Billman: Hur minskar vi matsvinnet?

Det bästa är om all mat på tallriken äts upp, men lite rester kan det alltid bli. Ronja Billman är arbetsledare i skolrestaurangen på Volgsjö skola. Denna kväll berättar hon tillsammans med sina kollegor om arbetet med att undvika att mat slängs och hur rester kan förädlas för att serveras på nytt. De bjuder även på smakprov från skolköket och recept.

19.45 Eva Lindberg: Hållbarhet och Agenda 2030 - Är grön omställning en lösning?

Eva Lindberg jobbar som hållbarhetskonsult för Inlandets Teknikpark och brinner för hållbarhetsfrågor. Hon ger oss en överblick över den globala situationen, planetens gränser, biologisk mångfald, livsmedelsförsörjningen och rena energislag. 

Låter det svårt? Eva gör det svåra enkelt och du går hem med en bättre förståelse för hur allt hänger ihop och vad vi behöver göra för att klara klimatutmaningen vi står inför.  

Utställare

Helene Engström: Ge stuvbitar och loppisfynd nytt liv

Slöjdläraren Helene blandar både gammalt och nytt i sitt skapande. Genom lappteknik gör hon bland annat väskor och kjolar, och gamla halsband förvandlas till nya smycken.

Helen Karlsson: Trasmattor - återbruk om något!

Helen tar hand om gammalt tyg och gör trasmattor. Idag är trasmattor trendiga, de är svenskt hantverk, de är unika då ingen är den andra lik och det är återbruk. Helen kommer att visa upp några av sina trasmattor.

Dominga Bergqvist: Gör trädgårdskonst av ditt järnskrot!

Trädgårdsproffset Dominga återbrukar järnskrot i sitt skapande. Hon gör även höstkransar där återbruk av olika slag är ett vanligt inslag. Inspireras av hennes konst och köp med dig något vackert hem!

Erika Arklöf: Vilka bidrag finns för energieffektivisering i småhus?

Erika är energi- och klimatrådgivare för dig som bor i Vilhelmina. Med henne kan du surra om bland annat energianvändningen i ditt hus, ändring av uppvärmningssystem och bidrag för installation av solceller.

Mary Eliasson: Egenbakat tunnbröd

Utöver att skapa linnekläder och keramik bakar Mary även eget tunnbröd med Malgomajgårdens mjölk som hon säljer denna kväll. Hon har med sig både mjukt och hårt tunnbröd, passa på att köpa hem din favoritsort!

Handtaget: Vad gör vi egentligen?

Kommunens arbetsmarknadsenhet jobbar med hållbarhet ur ekonomiskt, ekologiskt och socialt perspektiv. Här får både människa och ting en andra chans! "Det som havs det skavs" - alla förtjänar en möjlighet att läka, växa, lära och blomma ut. Med återbruk som redskap står människans utveckling i fokus, tillsammans skapar vi ett långsiktigt och hållbart samhälle. Under hållbarhetskvällen kan du köpa produkter som Handtaget skapat av återbrukat material.

Naturskyddsföreningen: Upplev naturen och arbeta för naturen tillsammans! 

Föreningen kommer att berätta vad de gör och visa på några av sina utflykter runt om Vilhelmina. Ställ dina nyfikna frågor om hur du kan vara med och bidra!

Anna Brunned: Matavfallsinsamling – hur kommer det att gå till?

Inom kort kommer du att behöva separera ditt matavfall från dina “vanliga” sopor. Anna, som är avfallsansvarig på kommunen, finns på plats för att berätta om insamlingen av matavfall. Du får också öppna på locket till det nya kärlet som underlättar separeringen av ditt avfall.

Fritidsbanken: Lämna in en fritidspryl!

Kommunens Fritidsbanken är som ett bibliotek där du kan låna sport- och fritidsutrustning. Det ger alla möjlighet till en aktiv fritid. Vi tar emot begagnad utrustning som kan användas av många och flera gånger, istället för att stå i garderoben större delen av året. Vad samlar damm i ditt förråd? Under kvällen kan du skänka prylar du inte använder till Fritidsbanken. 

Uppdaterad den 21 september 2023