Bostadstillägg

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg som du kan få om du är pensionär och har låg pension. Här kan du läsa mer om bostadstillägg och ta reda på om du kan ha rätt till det.

​Vem kan ansöka?

För att kunna få bostadstillägg ska du vara över 65 år och ta ut hela din pension, inklusive premiepension om du har en sådan. Även du som har en utländsk pension som motsvarar den svenska pensionen kan ansöka. Du kan ansöka om bostadstillägg oavsett om du bor i hyrd bostad, bostadsrätt, eget hus, äldreboende eller ett annat boende. Du kan ansöka om bostadstillägg för tre månader tillbaka i tiden.

Även om du äger din bostad har du rätt att söka bostadstillägg. Värdet på ditt hus eller din bostadsrätt räknas inte som en tillgång och påverkar därför inte din möjlighet att kunna få bostadstillägg. Du kan alltså ansöka om bostadstillägg oavsett om du bor i hyrd bostad, bostadsrätt, eget hus, äldreboende eller annat boende.

Se om du har rätt till bostadstillägg

En enkel tumregel är att du kan ha rätt till bostadstillägg om du är ensamstående och har en lägre månadsinkomst än 13 000 kronor efter skatteavdrag. För dig som är gift eller sambo gäller 9 000 kronor efter skatteavdrag. Du kan också göra en beräkning via Pensionsmyndighetens tjänst på webben för att se om du har rätt till bostadstillägg. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster och tillgångar samt på din bostadskostnad.

Här ansöker du om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

Uppdaterad den 16 september 2020

Kontakta socialförvaltningen

Kansli:
socialtjansten@vilhelmina.se
0940 - 140 17 (Telefontid: 09.00-16.00)

Förvaltningschef:
Jan Lindberg
jan.lindberg@vilhelmina.se
0940 - 140 23

Växel:
0940-140 00

Fax, socialtjänsten:
0940-152 10