Bostadstillägg

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg som du kan få om du är pensionär och har låg pension. Här kan du läsa mer om bostadstillägg och ta reda på om du kan ha rätt till det.

​Vem kan ansöka?

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg till den allmänna pensionen som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. För att kunna få bostadstillägg ska du vara över 65 år och ta ut hela din pension, inklusive premiepension om du har en sådan. Även du som har en utländsk pension som motsvarar den svenska pensionen kan ansöka. Du kan ansöka om bostadstillägg oavsett om du bor i hyrd bostad, bostadsrätt, eget hus, äldreboende eller ett annat boende. Du kan ansöka om bostadstillägg för tre månader tillbaka i tiden.

Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?

Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Är du anhörig och hjälper någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du vara behörig att göra ansökan åt din närstående.

På Pensionsmyndighetens webbplats kan du själv göra en beräkning för att se om du bör ansöka. Från januari 2022 höjs bostadstillägget och beräkningen görs därför utifrån dessa nya regler. På vår webb finns även information om hur du gör för att ansöka. Du kan också ringa vår kundservice 0771–776 776 eller besöka ett servicekontor för att få hjälp.

Här ansöker du om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

 

Pensionsmyndighetens digitala informationsmöten


Du är välkommen att delta på Pensionsmyndighetens digitala möten om bostadstillägg. Det är gratis och du behöver inte anmäla dig. Under mötet får du svar på de vanligaste frågorna och kan även ställa egna frågor via en chatt. Du kan läsa mer på vår webbplats. 

Informationsmöten på pensionsmyndigheten.se

Uppdaterad den 30 december 2021

Kontakta socialförvaltningen

Kansli:
socialtjansten@vilhelmina.se
0940 - 140 17 (Telefontid: 09.00-16.00)

Förvaltningschef:
Jan Lindberg
jan.lindberg@vilhelmina.se
0940 - 140 23

Växel:
0940-140 00

Fax, socialtjänsten:
010-150 90 79