Saxnäsgården

Saxnäsgårdens äldreboende ligger omgärdat av mäktiga fjäll, men är samtidigt centralt och i närhet till liv och rörelse. Här finns en samisk inriktning som innebär att boendet har inslag av den samiska kulturen och det samiska språket.

Saxnäsgårdens äldreboende är idag en särskild boendeform men som befinner sig i en förändring. Boendet kommer successivt att omvandlas till ett trygghetsboende.

Hos oss sätts de boendes önskningar före de dagliga rutinerna, och vi som arbetar här jobbar ständigt för att våra boende ska känna att de vistas i en trygg och hemtrevlig miljö. Mest av allt handlar det om att tillgodose våra grundläggande behov av gemenskap, närhet, trygghet, självbestämmande och kompetens. Vi försöker att aktivera och stimulera varje person utifrån dagsform. Vi försöker få vardagen så naturlig som möjligt med matlagning, städning, bakning, fika och vara utomhus.

I vår gemensamma matsal har vi möjlighet att baka, ordna olika fester, se på bio och hitta på andra aktiviteter. Gudstjänster och musikunderhållning brukar hållas i vårt samlingsrum.

Utanför fönstren tronar mäktiga fjäll upp sig på ena sidan byggnaden, medan det på andra sidan är liv och rörelse då äldreboendet angränsar till ett vandrarhem. Något som är uppskattat av våra boende.

Här arbetar vi med samisk inriktning, som innebär att vi uppmärksammar samiska högtider, använder samiska fraser med de som vill och har kulturella inslag i vår inredning. Personalen har genomgått en kurs i samiska och använder parlörer för att klara det basala i språket. 

Välkommen till oss på Saxnäsgården!

 

Uppdaterad den 19 januari 2022

Kontakta Saxnäsgården

Saxnäsgården:
Liselotte Hermansson, områdeschef
0940-144 94
070-6682572
liselotte.hermansson@vilhelmina.se

Sjuksköterska: 0940-144 82
Personalrum: 0940-144 93
Fax: 0940-143 87