Återvinning - Dubbelknuten viktigare än någonsin

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, klassar nu renhållning som en samhällsviktig verksamhet. I en situation då smittan sprids ibland oss är det viktigare än någonsin att sophämtning och besök på återvinningscentralen blir så smittfria som möjligt.

Nu när många arbetar hemma blir det också mer sopor hemma. Då är det extra viktigt att vara noga med källsorteringen, så att inte soptunnan blir överfull. Tänk på att sortera ut förpackningar och tidningar ur restavfallet. Och ät upp så mycket som möjligt av maten.

Detta kan du göra för att minska smittorisken gällande din sophantering.

  • Se till att dina sopor är korrekt förpackat i påsar och förslut med dubbelknut innan du kastar det i sopkärlet. Detta skyddar dina sophämtare och de som ska hantera avfallet därefter från eventuell smitta i avfallet. Det gäller förstås särskilt om någon i hushållet är sjuk, men det är en bra regel att hålla sig till alla dagar.
  • Ställ inga soppåsar bredvid sopkärlet. Det lockar fåglar och skadedjur som sprider ut innehållet och sophämtare riskerar utsättas för direktkontakt med avfallet.

  • Begränsa antalet besök till återvinningscentralen. Håll avstånd inne på anläggningen och låt barn vänta kvar i bilen. I nuläget är återvinningscentralerna öppna som vanligt – men kom inte på besök när du känner dig sjuk.

  • När smittspridning förekommer är det särskilt viktigt att sophämtningen fungerar – alltså är det särskilt viktigt att hjälpa till att hålla sophämtare och andra som ser till att ta hand om avfall friska. Det krävs bara ett kortvarigt stopp i avfallsinsamlingen innan kärlen blir överfulla, vilket innebär mer mat för skadedjuren som därmed förökar sig. Om sophämtningen och/eller avfallsmottagning försenas kan det också medföra en betydande risk för skador på natur och miljö.
Uppdaterad den 4 maj 2020

Ordinarie öppettider, återvinningscentraler

Öppettider, Vilhelmina
Industrivägen 36 (Gamla sågenområdet)

Måndag 12.00-18.00
Tisdag-Fredag 12.00-15.00

Öppettider, Saxnäs
Vilhelminavägen, 1 km öster om Saxnäs

Måndag, 15.00-17.00
Fredag, 11.00-13.00

Öppettider, Dikanäs
Matsdalsvägen, 1 km norr om Dikanäs

Måndag 15.00-17.00
Fredag 11.00-13.00

OBS! Stängt alla röda dagar, julafton och midsommarafton, gäller samtliga återvinningscentraler.