Till innehållet

Från Borlänge till familjeföretag i Storsele

Ett annat sätt att leva, det är familjen Gustafsson/Haals gemensamma ståndpunkt. För sju år sedan flyttade familjen från Dalarna till den lilla byn Storseleby, för att driva vandrarhemmet och restaurangen Järjagården. De valde att följa sitt hjärta och drömmar - trots att nära och kära var skeptiska till beslutet i början.

Familjen Gustafsson/Haals består av mamma Majlis, hennes sambo Mikael och Majlis dotter Sara. De flyttade till Vilhelmina från Dalarna under sommaren 2015, efter att ha sett en annons om Järjagården. Majlis och Mikael kände att det var dags att prova något nytt. Innan flytten bodde Sara i Funäsfjällen där hon var med och drev en stugby. Tanken var att familjen skulle ta över den, men de letade sig istället lite högre upp i landet. De sökte aktivt efter ett vandrarhem att driva inom främst jakt och fiske, men också inom turism i överlag.

- Det sa inte klick direkt, men efter vårt andra besök såg vi alla möjligheter och potentialen med jakten och fisket, naturen och vildmarken som finns utanför fönstret, säger Mikael.

De är alla eniga om att arbetet med Järjagården blir en livsstil, och att livet håller ett annat tempo med mer livskvalitet.

- Vi jobbar mycket men det blir på ett annat sätt när vi har närheten till lugnet i naturen, säger Sara.

Maten blir exotisk för många gäster, och vi får laga mat med fantastiska råvaror

Majlis Haals

Järjagården är nischat mot främst jakt och sportfiske, men även mot andra naturintresserade som söker lugn. Många av gästerna är också på genomresa, där en stor andel reser genom Sverige och Storseleby blir en mittpunkt.

Mikael har jobbat med guidning i många år för främst älgjakt, och de skräddarsyr idag guidningar för småviltsjakt utifrån gästernas behov.

- Vi tar bara emot ett fåtal jägare per år, så att vi kan garantera dem en kvalitativ jakt, säger Mikael. Vi försöker också samarbeta med lokala företag, till exempel Grönlunds Jakt & Fiske. En del gäster söker andra typer av upplevelser - där samarbetar vi bland annat med företag som bedriver hundspann. Vårt mål är att upprätthålla en levande landsbygd.

Samarbetet med lokala företag uppenbarar sig också i Järjagårdens meny, där den till största möjliga mån består av lokala råvaror som fisk och vilt, samt det som går att finna i skogen. Maten är hemlagad från grunden och det har visat sig vara en succé för de gäster som kommer från hela världen.

- Maten blir exotisk för många av våra gäster, samtidigt som vi får laga mat med fantastiska råvaror där vi varit med i processen från skog till bord, säger Majlis som också lagar maten.

Maljis berättar att deras fredagsmiddagar anordnas för att Järjagården ska vara en träffpunkt, där man kan mötas över en god måltid och umgås med varandra. Utöver fredagsmiddagarna anordnas också födelsedagar, möten och konferenser. Varje år serveras Järjagårdens traditionella jul- och påskbord, där fokus läggs på genuin matlagning. På gården finns en liten bagarstuga, där de bakar Järjagårdens tunnbröd i vedeldad stenugn. Tunnbrödet finns till försäljning
och serveras i restaurangen.

Familjen är mån om sina gäster och prioriterar tid att föra dialoger och lyssna på deras historier för att skapa en välkomnande stämning. De berättar bland annat om ett par killar från Gävle som tävlade i gäddfiske, som under ett av flera besök på Järjagården uttryckt att de ”kom hem”.

- När man tar sig tiden att prata med sina gäster är det inte ovanligt att man upptäcker mycketcsom man har gemensamt och hur liten världen är, säger Mikael.

- Den familjära känslan tror vi bidrar till att vi har återkommande gäster, tillägger Majlis.

 

Våra olika perspektiv på saker gynnar verksamheten

Sara Haals

Att driva ett företag med sin närmaste familj kan tyckas vara en utmaning, men för familjen Gustafsson/Haals fungerar det väldigt bra. De menar att de vet var de har varandra, och kan
lösa problem tillsammans.

- Våra olika perspektiv på saker gynnar verksamheten, säger Sara. Ingenting är omöjligt, vi försöker alltid lösa problem och se möjligheterna.

I sju år har familjen bott i Storseleby och har inga planer på att flytta. De trivs bra och menar att ska man följa sitt hjärta och drömmar. Det gäller att våga om man ska flytta långt ”hemifrån” och ta över en verksamhet så här.

- Många av våra närstående var först skeptiska till att vi skulle flytta hit, men de har därefter hälsat på oss och idag förstår de precis varför vi tog beslutet, avslutar Mikael.