Efter många år som polis bytte Katarina Paulsson inriktning i sin karriär och började forska kring vad som händer och vad som påverkas i livet hos blåljusfamiljer. Där växte intresset att arbeta med familjer och därför startade hon upp Katarinagården på Lappudden i Nylupsen, Vilhelmina. Katarinagården var en dagverksamhet för ungdomar och familjer som fokuserade på rehabilitering och utbildning. I verksamheten använde hon sig av hästar, och hade som mest nio djur. Katarina har även föreläst runt om i landet inom ledarskap och hälsa, och även grundat ett visselblåssystem tillägnat ungdomar och alla typer av arbetsplatser.
- Det har varit otroligt lärorikt att gå från att vara statligt anställd till att vara fri, men med helt andra krav, menar Katarina. Under mina år på Katarinagården har jag också fått förmånen att möta så många härliga personer, det kommer jag alltid bära med mig.
Katarina är född och uppvuxen i Sandvik, som ligger intill Vojmsjön norr om Vilhelmina. Där har sex generationer vuxit upp och hon bär platsen djupt i sitt hjärta. Att Sandvik gav Katarina en möjlighet hon inte kunde undgå är därför både unikt och obeskrivligt.
- Min mamma och pappa skulle borra bergvärme och då upptäckte vi en vattenkälla på 160 meters djup. Vi testade vattnet och förbluffades över hur rent och näringsrikt det var. Jag såg att där fanns potential, och idag har vi startat upp Jaure, berättar Katarina.
Jaure är en vattenfabrik som är beläget på en kulle mitt ute i skogen, efter en liten grusväg som leder rakt in i Vilhelminas eget inland. Fabriken står precis på källan och är på väg att exportera vatten till stora kunder ute i världen. Kunderna är exklusiva hotell och restauranger i länder som Italien och USA.
- Det är sällsynt på alla sätt, dels att över huvud taget tappa vatten så här men också att göra det på just den här platsen, menar Katarina. Hur många kvinnor i världen äger en vattenfabrik mitt ute i ingenstans?
För Katarina känns det bara positivt att kunna göra detta från Sandvik som är både originellt i sitt slag men också utmanande. Det finns och uppstår prövningar, här framöver väntar till exempel en vinter med (kanske) stora mängder snö som påverkar logistiken.
- Jag ser egentligen bara möjligheter, för om jag skulle börja kolla på nackdelar skulle jag aldrig vågat ta tag i detta, säger Katarina. Det är en återinvestering till bygden Katarinagården gör.
Fabriken står klar och vattnet har börjat tappas i lyxiga glasflaskor. Till sin hjälp har hon sönerna Verner och Gustaf, som båda kommer att arbeta på fabriken. Även äldsta sonen Hagbard arbetar med design av produkt och hemsida, och Katarinas man Lennart arbetar med byggnation. Framtiden ser ljus när det gäller efterfrågan på premiumvatten men hårt arbete krävs för att konkurrera med de stora drakarna. Katarina påpekar att de aldrig kommer att massproducera
vattenflaskor;
- Vi vill vara exklusiva och sälja i liten skala, det får inte bli för stort. Men vi hoppas på att bli fler som jobbar med detta och att vi kan involvera fler lokala underleverantörer.