Till innehållet

"Man får så sitt eget frö"

Vissa kallar honom galen, han själv kallar sig korkad. Utmaningar är inget som stoppar Åke Holmgren från att ta stora beslut - han väljer att se potential där ingen annan gör det. Med en positiv inställning och lite kreativitet försöker han sitt bästa för att driva företag i Vilhelmina.

För sju år sedan började Åke Holmgren sin företagsresa genom att hyra ut sig själv som lastbils- och maskinförare. Med tiden har han fått förfrågningar på allt större jobb, och i dagsläget kör han allt ifrån Vattenfalls servicebil till transporter av Ecoclimes värmeväxlarsystem. Dessa typer av jobb har också krävt en annan typ av utrustning, vilket har lett till en del investeringar.

- Många har nog reagerat på att jag köpt Vilhelminas gamla slakteri, säger Åke. Men jag ser potential att kunna utnyttja lokalen till många ändamål.

Åkes verksamhet växer och det var därför nödvändigt för honom att hitta ett ställe där han kan förvara den utrustning han har - vilket består av allt från vagnar och flak till TMA-skydd och så vidare. Han har stora planer för byggnaden, och hans egen verksamhet utnyttjar i dagsläget endast 50% av den yta som finns.

 

Jag var plågsamt medveten om att det inte skulle vara ett helt fredat ställe.

Åke Holmgren

Det har tagit över ett år att städa upp i byggnaden, som är förstörd och saboterad nästan överallt. Alla fönster var krossade, det är spraymålat på väggarna och toaletter är
sönderslagna. Med hjälp av sin pappa har Åke transporterat fyra bilvrak och över sju ton metallskrot från slakteriet. Många fönster har bytts ut, men så sent som i midsomras krossades en ruta igen.

- Slakteriet har varit spänning för den yngre generationen, menar Åke. Det var ett ställe att hålla till, samtidigt som det framfördes lite som ett spökhus. Jag var såklart plågsamt medveten om att det inte skulle vara ett helt fredat ställe när jag köpte det.

Trots den skadegörelse som Åke varit med om är han ändå positivt inställd till framtiden, och tror inte att det kommer hända fler gånger. När han köpte byggnaden valde han också att inte bomma igen helt, ifall det skulle vara någon som lämnat något efter sig som de ansåg vara sitt.

Att köpa ett gammalt slakteri som under många år agerat ungdomsgård är inte den största utmaningen som Åke mött. Förutom att driva företag och samtidigt skapa möjligheter för ett familjeliv - som många företagare säkert känner igen sig i -, är det också en utmaning att överleva i denna typ av verksamhet under vinterhalvåret. Men uppdrag eller inte uppdrag - Åke är ändå positiv. En lärdom han tagit med sig under sin resa är att aldrig underskatta potential. Han menar att man aldrig vet vad som kan komma och vad det kan ge.

- Man måste vara en tusenkonstnär för att överleva som liten företagare i inlandet, säger Åke. Men man får se sitt eget frö gro och resultatet av sina beslut - oavsett om det var bra eller dåliga sådana. I slutändan, hur jobbigt det än var, så växer man av det.