Till innehållet

Från snöjour till Nordens ledande storebror

Hur blir man en av 400 bilverkstäder som är utspridd från norra till södra Sverige? Daniel hängde undan nycklarna till lastbilen tog steget att bygga upp sin egen Mekonomen-verkstad i Vilhelmina

Lasbilschauffören Daniel Lindberg förknippas ofta med pappa Connys åkeri. Daniel har under många års tid kört lastbil och Lindbergs Åkeri har haft hand om såväl sophämtning som plogning. Men att leva i en vardag med mer eller mindre ständig snöjour är påfrestande på många sätt, kanske framför allt när det väntar en sambo och tre barn hemma.

Daniel ville minska antalet jourtimmar och började därför se över möjligheterna att öppna en verkstad. År 2017 öppnade åkeriet upp Mekopartner, som internt kallas för ”lillebror”, och är en del av Mekonomen Group. Mekopartner finns över hela Sverige på små och medelstora orter. För Daniel var verkstaden en dörröppnare.

- Att få träffa människor och bli uppskattad för det man gör är något helt nytt, menar Daniel. Inom åkeribranschen är det svårare att få uppskattning, och det är oerhört viktigt att
det arbete man gör värdesätts.

För att gå över till Mekonomen fanns vissa krav

Daniel Lindberg

Samma år som uppstarten fick verkstaden ta emot ”Årets Mekopartner”, en tävling mellan över 100 verkstäder. Men tiden som Mekopartner var dock inte långvarig, för 2018 startade Daniel upp företaget D Lindbergs Verkstad och blev en del av Mekonomen.

- För att gå över till Mekonomen fanns vissa krav, som mest handlade om omsättning per mekaniker, samt att visa att vi är en trogen verkstad som köper in Mekonomens bildelar till
exempel, förklarar Daniel. Det behövde även finnas minst tre anställda mekaniker.

Men det är också viktigt att verkstaden följer Mekonomens riktlinjer, såväl i form av utseende som service. Verkstadens exteriör behövde målas om, interiören ska följa en viss standard och skyltning ska se ut på ett visst sätt. Daniel berättar att det ska vara rent och snyggt, och en kund ska känna igen sig på vilken Mekonomen-verkstad den än befinner sig på.

Att vara en godkänd bilverkstad innebär också att alla anställda blir kontrollerade med jämna mellanrum. Daniel berättar att det görs interna stickprov på alla mekaniker kontinuerligt kontrollera om det finns några brister i deras arbete. Externa kontrollanter kan också besöka verkstaden utan förvarning för att granska att allt arbete sköts på rätt sätt och att mekanikernas jobb görs enligt gällande arbetsorder. Kontrollanterna kan också övervaka till exempel nyckelhantering, låsning av nyckelskåp och bilar.

För Daniel har bildandet av en verkstad varit speciellt på många sätt. Det har varit mycket arbete, allt ifrån att lära sig affärssystem till att uppfylla krav på ventilation och liknande. Det har också varit en utmaning då Daniel inte haft lika
mycket erfarenhet inom bilverkstadsbranschen. Men han är bestämd vid att hans arbete är både väldigt viktigt, samtidigt som det är en trevlig arbetsplats.

- Detta passar mig perfekt, säger Daniel. Att vara företagare i denna bransch är trevligt, uppskattat och otroligt roligt.