Annika Collén är en människa med otroliga erfarenheter, som mer eller mindre slagit rot en liten bit norr om Vilhelmina där hon driver sitt eget bageri - Vaajmoe (Bageri Vojmån). Marken fick hon av sin lillasyster när de delade upp sin pappas skog. Idag har Annika byggt upp ett vackert bageri med mycket utrymme för både bakning och gäster, beläget efter en liten skogsväg ner till Vojmån.
- Jag lärde mig baka av min farmor när jag var 13 år, och har alltid velat ha en bagarstuga, berättar Annika. Jag trodde inte det skulle fungera, men jag har utvecklat idén till vad det är idag och förstått att detta är vad jag vill göra.
I fyra år har Annika drivit bageriet, men har en hel livstid av andra erfarenheter i bagaget. Hon har elitidrottat i hängflyg, jobbat internationellt och har över 400 egna uppfinningar - vissa av dessa är patentskyddade. Bland annat har hon färdigutvecklat en metod för att rena järnvägar, som innebär att man kan tvätta två mil på samma tid som två kilometer tagit tidigare. Hon är utbildad innovationsmäkare, innovationsrådgivare och processingenjör och har hjälpt ungefär 200 uppfinnare från idé till färdig produkt, vara eller tjänst genom olika steg.
Kanske är det all erfarenhet som gör att Annika känner en stark vilja att hjälpa till. Hon menar att gammal erfarenhet kan hjälpa på vägen, och att hon kan dela med sig av sina perspektiv medan hon bakar.
- Min farmor blev 94 år och hade nog levt längre om hon inte blivit påkörd. Så jag tror att jag kan vara här ett tag, säger Annika och skrattar.
Nu har hon dessutom fått en höloge till tomten och vill med denna hjälpa byn att inte tappa fart. Med logen hoppas hon på att kunna återinföra logdans, hålla kurser och popup-butiker men även öppna möjligheter för de som inte har egna lokaler genom till exempel utställningar.
- Jag hoppas att man kan hjälpas åt att locka hit besökare, samtidigt som besökarna får se något annat också. De som inte har egna lokaler kan komma hit och ha nytta av gästerna. Det blir bra för alla, menar Annika.