Bygglovsguide för företagare
Har du planer på att etablera ditt företag i Vilhelmina kommun kan du behöva söka bygglov. Även du som redan har ett företag kan behöva söka bygglov för vissa åtgärder.
Har du planer på att etablera ditt företag i Vilhelmina kommun kan du behöva söka bygglov. Även du som redan har ett företag kan behöva söka bygglov för vissa åtgärder.
I de flesta fall behöver du bygglov för att bygga nytt, ändra en byggnad eller dess användning. Ska du riva en byggnad behövs rivningslov.
Vi rekommenderar att du alltid kontaktar oss på miljö- och byggnadsförvaltningen inför liten/stor ändring av byggnad eller användningssätt eftersom det oftast krävs att du gör en anmälan eller ansökan.
För företagare som planerar byggnadsprojekt är det avgörande att vara medveten om att kommunen har detaljplaner som styr vad som kan byggas och inrättas inom olika områden. Detaljplaner reglerar användningen av mark- och vattenområden, särskilt i områden med täta bostads- och affärsstrukturer. I mer glest bebyggda områden tillämpas plan- och bygglagen vid bygglovsprövningar.
Om du har frågor kring detaljplanerna i Vilhelmina kommun är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi finns här för att ge dig svar och vägledning i alla dina byggrelaterade ärenden.
Lokaler är byggnader och utrymmen som är avsedda för annat ändamål än bostad.
Bygglov behövs exempelvis för att:
Anmälan behövs för att:
För att exempelvis bygga nya butiker, inreda befintliga hus som tidigare varit något annat, dela upp en butik i flera butiker behöver du söka bygglov. Du behöver även bygglov för att sätta upp skyltar.
För att exempelvis bygga nya kontorshus eller för att bygga till eller ändra fasader på befintliga byggnader behöver du söka bygglov. Eller inreda byggnader till kontor som tidigare använts till något annat. Även för att sätta upp skyltar på fasaden krävs bygglov.
För att exempelvis uppföra nya byggnader, bygga till eller starta en restaurang i en lokal som tidigare använts till något annat behöver du söka bygglov för. I vissa fall behövs även bygglov för uteservering. Du behöver även bygglov för att sätta upp skyltar.
Tips och råd
När du startar en ny verksamhet/nytt företag finns det vissa delar vi tittar på i bygglovet. Verksamheten ska uppfylla vissa krav som till exempel tillgänglighet, lämplighet och brandsskyddskrav. Det finns även en hel del andra krav man behöver uppfylla.
Tillgänglighet för personer med funktionsvariation
Vid ansökan om bygglov kontrolleras att byggnaden uppfyller kraven för tillgänglighet. Vi tittar så att lokalen/byggnaden uppfyller bestämmelserna om tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Brandskydd
När du ansöker om bygglov eller gör bygganmälan är det avgörande att din byggnad/lokal uppfyller rådande brandsskyddskrav. En branddokumentation och brandbeskrivning krävs i ditt bygglovsärende för att garantera att byggnaden är i överensstämmelse med de gällande brandsäkerhetskraven. Brandskydd är av stor vikt för att säkerställa en trygg miljö för människor att vistas i.
Lämplighet
När vi handlägger bygglovet ingår det att bedöma om byggnaden är lämplig för sitt ändamål. Syftet med detta är att skapa en bra miljö att vistas och arbeta i och för att värna om eventuella kulturhistoriska intressanta byggnader.
Parkeringsplatser
Parkeringsplatser är viktigt för de flesta verksamheter. Det gäller att ta fram tillräckligt med parkeringsplatser inom den egna fastigheten för kunder/besökare och anställda. Viktigt att tänka på är att det ska finnas parkeringsplats för personer med nedsatt rörelseförmåga tillräckligt nära ingången. Vid skolor och förskolor ska det även finnas en fungerande lösning för att kunna hämta och lämna på ett säkert sätt.
Tidsbegränsade lov
Många vill gärna placera kiosker, uteserveringar, återvinningsstationer och så vidare på mark som är avsett för något annat enligt detaljplanen. För sådana projekt kan du söka om att få tidsbegränsat bygglov.
Vilka andra tillstånd än bygglov kan behövas?
Du kan även behöva tillstånd från andra myndigheter än bygglovsenheten när du vill starta eller ändra en verksamhet.
Strandskyddsdispens
Strandskyddet är en begränsning i fastighetsägarens rätt att bebygga områden nära vatten. Det främsta syftet med strandskyddet är att säkerställa att allmänheten har tillgång till strandområden enligt allemansrätten samt att bevara djur- och växtliv.
Strandskyddet sträcker sig vanligtvis upp till 100 meter från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd och omfattar både land- och vattenområden.
Strandskyddsdispens söks hos kommunen och prövas av miljö- och byggnadsnämnden och länsstyrelsen.
Butiker
Skolor/förskolor
Vårdboende, HVB-hem
Nyttjande av allmän plats
OBS! Varje verksamhet är unik och det är svårt att säga exakt vad som gäller för just dig. Andra tillstånd utöver dessa kan behövas.