Till innehållet

Så startar och driver du en livsmedelsverksamhet

En livsmedelsverksamhet är privata företag, föreningar eller offentliga verksamheter som hanterar livsmedel och regelbundet bjuder eller säljer till andra.
Exempel på verksamheter är:

Restaurang
Café
Skolkök
Matvarubutik
Gatukök
Tillverkare
Transportör
Försäljning på marknader.

Det spelar ingen roll om verksamheten drivs med eller utan vinstsyfte. Även verksamheter som skänker bort sina produkter kan omfattas av livsmedelslagstiftningen, om det sker regelbundet. 

 

När krävs registrering?

För att räknas som ett livsmedelsföretag som ska registreras ska verksamheten ske regelbundet och inte enbart vid enstaka tillfällen. Det ska även finnas en viss organisation, till exempel med anställd personal eller särskilda iordningställda utrymmen används för verksamheten. Även mängden livsmedel som hanteras har betydelse. 

Du får driva en livsmedelsverksamhet i ditt hem om du kan göra det på ett hygieniskt sätt och följa reglerna i livsmedelslagstiftningen. 

Registreringen innebär att miljö- och byggnadsnämnden tar emot uppgifterna om din verksamhet och för in dessa i nämndens register. Efter registreringen kommer du att kontaktas av en miljöinspektör för en första kontroll. Vi kommer då att bedöma om din verksamhet uppfyller livsmedelslagstiftningens regler och krav.

Trots att din verksamhet uppfyller livsmedelslagstiftningens krav kan det ställas krav utifrån andra lagstiftningar. Exempelvis kan du behöva söka bygglov för att starta en restaurang i en lokal som tidigare använts till något annat, bygga om en lokal eller sätta upp en skylt.  

 

När krävs inte registrering?

Om du behöver registrera din livsmedelsverksamhet eller inte beror på hur omfattande verksamheten är. 

Privathushåll är undantagna kravet på registrering. Det krävs inte heller registrering för servering som sker vid enstaka tillfällen (en helg eller två). Det innebär att om du är en privatperson som tänker baka, sylta, laga enklare maträtter och/eller sälja matvaror under några dagar, behöver du inte registrera dig hos oss. Vi räknar det som tillfällig verksamhet och för detta kräver vi inte någon anmälan.

Om du planerar en större verksamhet under längre tid eller återkommande verksamhet under året kan det innebära krav på anmälan.  

Kontakta gärna miljökontoret om du är osäker på om din hantering behöver registreras som en livsmedelsverksamhet,  

Även om din verksamhet inte kräver registrering så ska samtliga som tillhandahåller livsmedel till allmänheten följa tillämplig livsmedelslagstiftning.  

 

Hur anmäler jag min verksamhet till kommunen? 

  • Innan du startar din verksamhet ska du registrera den hos miljö- och byggnadsnämnden. Anmälan kan ske via vår e-tjänst. Se länkknapp högre upp på sidan. 
  • Du som privatperson, enskild firma, aktiebolag, handelsbolag eller förening kan starta en livsmedelsverksamhet. Det du behöver ha redo inför anmälan är namn och organisationsnummer. Du som är privatperson använder ditt personnummer som organisationsnummer.  
  • Inför anmälan behöver vi veta vilken typ av verksamhet ni ska bedriva samt hur ofta och hur mycket livsmedel ni planerar att hantera och sälja. Dessa uppgifter är något ni behöver planera innan ni skickar in anmälan.  
  • Anmälan ska skickas in senast 14 dagar innan du planerar att starta verksamheten.  
  • Du behöver även anmäla om det sker förändringar i din verksamhet, till exempel vid ägarbyte eller ombyggnation.  
  • Efter att du skickat in anmälan får du ett beslut om registreringen av din livsmedelsverksamhet. Beslutet ska förvaras på anläggningen och ska kunna visas upp vid kontroll av miljökontoret.  

Vad händer om jag inte anmäler livsmedelsverksamheten?

Från och med 1 januari 2019 är kommunen skyldiga att ta ut en sanktionsavgift om man startar en ny livsmedelsverksamhet utan att ha registrerat verksamheten.

Registreringen är personlig och gäller bara för den företagare som gjort anmälan. Vid byte av organisationsnummer (dvs ägarbyte) måste en ny registrering ske.

Vad kostar det att anmäla sin livsmedelsverksamhet?  

Miljökontoret tar ut en engångsavgift för registreringen enligt fastställd kommunal taxa. För tillfället ligger avgiften på 1 100 kr. Utöver detta måste verksamheten betala en avgift för den livsmedelskontroll som utförs på anläggningen. Avgiftens storlek varierar beroende på verksamhetens risk och omfattning.

Vilka andra tillstånd eller anmälningar kan jag behöva?

Innan du startar ditt företag kan det även krävas andra tillstånd eller anmälningar som inte handlar om livsmedelslagstiftningen. Jordbruksverket, Skatteverket, Tillväxtverket, Bolagsverket och Arbetsförmedlingen har samlad information och e-tjänster på deras hemsidor som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av. Där finns information, användbara verktyg för att hitta tillstånd, rådgivare, e-tjänster med mera. Ett tips är även att du kan göra din egen checklista på Verksamt.se .

Exempel på andra tillstånd du som startar en livsmedelsverksamhet kan behöva söka hos kommunen eller andra aktörer är: 

  • alkoholtillstånd och anmälan om försäljning av folköl 
  • tobakstillstånd, anmälan om försäljning av e-cigaretter eller tobaksfria nikotinprodukter  
  • tillstånd för gatuförsäljning och uteservering 
  • tillstånd för brandfarliga varor och köldmedier 
  • bygglov, VA-anslutning 
  • fettavskiljare, ventilationskontroll och sotning 
  • avtal för sophämtning, källsortering, farligt avfall och 
    returemballage. 

 

Checklista

Att tänka på inför att starta en livsmedelsverksamhet  

  • Vara ute i god tid och planera er verksamhet 
  • Gör gärna en verksamhetsbeskrivning. Det underlättar er planering och anmälan till oss.  
  • Skaffa kunskap om vad som gäller. Det är viktigt att du har tillräckligt med kunskap om vad som krävs av dig som verksamhetsutövare när man startar livsmedelsverksamhet.  
  • Se till att upprätta rutiner för verksamheten innan ni startar. Det kan till exempel vara rutiner kring personlig hygien, rengöring, temperaturkontroller, skadedjur samt att identifiera faror och risker med hanteringen av livsmedel.  
  • Kontrollera att lokalen är utformad och inredd så att du kan hålla en god hygien. Lokalen och utrustningen ska vara i gott skick med ytskikt som är lätta att rengöra. Att föredra är exempelvis rostfritt stål på ytor som kan komma i kontakt med livsmedel. Trä är inte att föredra i ett kök.  
  • Säkerställ att lokalens utrymmen är tillräckligt stora för den verksamhet ni ska bedriva. Det ska till exempel finnas utrymme för beredning, disk, förvaring (både för torra livsmedel och kyl/frys), personalutrymme med toalett och handtvättställ.  
  • Om ni hyr en lokal där livsmedelsverksamhet är tillåten, förvissa er om ansvarsfördelningen mellan dig och fastighetsägaren.  
  • Om ni vill sälja livsmedel ur en mobil anläggning som ni flyttar runt; se till att ni har markägarens tillstånd.