Upphandlingar
Vilhelmina kommun köper årligen in varor, tjänster och entreprenader för stora summor pengar. På denna sida kan du ta del av hur kommunen arbetar med upphandling, samt hitta aktuella och planerade upphandlingar via E-avrop.
Vilhelmina kommun köper årligen in varor, tjänster och entreprenader för stora summor pengar. På denna sida kan du ta del av hur kommunen arbetar med upphandling, samt hitta aktuella och planerade upphandlingar via E-avrop.
Aktuella upphandlingar annonseras på e-avrop. Klicka på nedanstående länk för att komma till E-avrop för Vilhelmina kommun.
Ett behov upphandlas när en myndighet, till exempel en kommun, köper eller hyr varor, tjänster eller entreprenader. Myndigheter som upphandlar är skyldiga enligt gällande lagstiftning att upphandla olika behov. Varje år upphandlas varor och tjänster för miljoner kronor i Sverige och är en bra affärsmöjlighet för dig som företagare.
Du kan ta del av Vilhelmina kommuns upphandlingspolicy här.
Vilhelmina kommuns handlingsplan är i enlighet med Upphandslingsenheten som består av Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sorsele, Vilhelmina och Åsele kommun. Upphandling av varor och tjänster sker på ett kvalitetssäkrat, kostnadseffektivt, affärsmässigt och rättvist sätt. Upphandling utformas på ett sätt som gör att kommunens verksamheter får varor och tjänster till rätt kvalitet och bästa möjliga pris. Alla upphandlingar som sker utöver fastställd budget beslutas av Vilhelminas kommunstyrelse.
I arbetet med upphandling är det viktigt att skapa konkurrens och ge alla möjlighet att delta. Anbudsgivare kan därför registrera sig kostnadsfritt via den elektroniska tjänsten E-avrop och ladda ner förfrågningsunderlag. Vihelmina kommun har en upphandlingspolicy som fastställs av Kommunfullmäktige och revideras vid behov. Denna beskriver ramarna för kommunens upphandling.
All upphandling inom kommunen ska bidra till en hållbar utveckling med minsta möjliga miljöpåverkan. Vid upphandling ställs därför krav på att entreprenader, leverantörer och underleverantörer följer nationell miljö- och arbetsmiljölagstiftning.
I första hand startas en upphandling av förvaltningen och arbetet påbörjas i god tid innan ett nytt avtal träder i kraft. Under denna planeringsfas ska Vilhelmina kommun analysera den aktuella marknaden utefter sina behov.
Utifrån de behov som kommunen ringat in specificeras vilka varor, tjänster eller entreprenader som efterfrågas. I upphandlingsdokumentet anges vad leverantörerna ska lämna anbud på och vilka krav kommunen har. Upphandlingsdokumenten blir tillgängliga för alla i och med annonseringen. Efter avslutad annonsering (från anbudsöppning) till tilldelningsbeslut råder absolut sekretess.
Vilhelmina kommun genomför en kvalificering och utvärdering efter anbudsöppningen. Under kvalificeringen kontrollerar vi att anbudsgivaren uppfyllt sina skyldigheter. Skulle anbudet inte vara komplett kan vi begära komplettering. Kompletteringen är däremot begränsad, dels för att undvika särbehandling och snedvridning av konkurrens, men också för att komplettering är ytterst begränsad av upphandlingslagstiftningar och oftast rör sig om stavfel och dylikt.
Hur lämnar jag anbud och blir leverantör?
Du kan läsa mer om hur du lämnar anbud via länken nedan
eller hos Upphandlingsmyndigheten som förklarar hur du går tillväga steg för steg.
Hur fakturerar jag Vilhelmina kommun?
Från 1 april 2019 träder en ny lag ikraft som innebär krav på elektronisk fakturering från våra leverantörer. Är du leverantör till Vilhelmina kommun och brukar skicka fakturor till oss? Läs mer om hur du fakturerar kommunen via länken nedan.
När får jag veta hur det gått i en upphandling?
Från att anbuden öppnas till att ett beslut fattas råder absolut sekretess. När ett beslut om val av leverantör fattats upphör sekretessen och kommunen skickar ut information till samtliga anbudsgivare om beslutet.
Näringslivskontoret
Besöksadress
Tingsgatan 1, 912 34, Vilhelmina
naringsliv(at)vilhelmina.se
Utvecklingschef
Bogge Bolstad
070-276 91 56
bogge.bolstad(at)vilhelmina.se
Företagsutvecklare
Tim Bjelvemar
072-249 67 45
tim.bjelvemar(at)vilhelmina.se
Landsbygdsutvecklare & Företagslots
Ida Sonne-Lehnberg
072-450 19 09
ida.sonne-lehnberg(at)vilhelmina.se
Inflyttarlots
Thea Stjärnfelt
073-078 09 68
thea.stjarnfelt(at)vilhelmina.se