Samtycker du till att vi placerar en statistikkaka i din webbläsare i syfte att löpande förbättra vår webbplats? Om du inte samtycker kan du fortsätta att använda vilhelmina.se som vanligt.
När snön lyser med sin frånvaro har backarna i Klimpfjäll fått ett nytt syfte. I fyra år har Nils Åslund och medlemmarna i KAK, Klimpfjälls Alpina Klubb, undan för undan skapat stigar som nu bildar ett färdigt stigsystem för Mountainbike.
Nils Åslund, frun Helena och yngsta dotternNor börjar lasta ur cyklarna ur skåpbilen. Det är en solig, färgsprakande septemberdag och det är dags att rulla utför längs de färdigställda Mountainbikestigarna kring slalombackarna i Klimpfjäll. Nils kan varenda hinder, hopp och drop utantill – och det är inte så konstigt, då det är han själv som bearbetat stigsystemet till vad det är idag.
- Jag jobbade i skidanläggningen i nästan 10 år och en del av jobbet var att förbereda inför vintern med att röja i backarna. Då hittade jag fler och fler stigar och tänkte “shit, vad fint det här kan bli”, berättar han.
Många av stigarna var fårstigar som hade börjat växa igen efter att Sten, en fårbonde i byn slutat med djurhållning i området. - Det var fåren som höll stigarna upptrampade, och när djuren inte längre gick där så ville jag göra något av stigarna så att de inte skulle växa igen, säger Nils. Det finns även en helt ny stig vid namn Dracula som är skapad specifikt för cykling.
Nils Åslunds dotterNor rullar försiktigt ner på en brädbelagd kurva, som blir ett extra roligt moment. Det är hennes första tur, men Nils däremot är van stigcyklingoch har testat många stigar i sina dagar.
- Jag har varit runt på några anläggningar och det finns en tävlingsdiciplin inom mountainbike som kallas för enduro där man tar sig upp för egen maskin. Det kändes som en perfekt lösning här i Klimpfjäll där vi har anläggningsvägen som går till vindkraftverken. Man går eller cyklar uppför, för att sedan åka cykel ner.
Projektfinansiering och bygdemedel hjälpte för att göra idén till verklighet.
Kartor för ledsystemet finns uppsatta vid Norgefarargården och affären. Vid den sistnämnda platsen finns dessutom en cykeltvätt och verktygslåda där cyklisterna kan rusta sina cyklar före eller efter färd.
Arbetet som började genom hans egna engagemang kunde fortsätta med dragkraft av ett projekt via LONA, Lokala naturvårdssatsningen via Naturvårdsverket.
- Att röja fram och förbättra stigarna hörde inte till jobbet i slalombacken, så med stöd av Klimpfjälls Alpina Klubb, KAK, sökte jag pengar via LONA-projektet och Vilhelmina kommun. Hälften av arbetet kunde även finansieras med bygdemedel.
För att skapa nya och röja befintliga stigar har de som jobbat fräst med röjsåg och handskottat för att göra stigen tydlig. - Det är viktigt att det är hyfsat slätt, så att det bara är att rulla på. Det är inte så kul om det är mycket stenar och gropar så då har vi jämnat ut på flera partier.
Förutom att Nils jobbat i projektet via sitt företag Stalo Äventyr AB har KAKs medlemmar bidragit med arbetskraft. Projektet var till en början treårigt men förlängdes ifjol för att kunna färdigställas.
Han gläds åt att se att stigarna börjar bli nötta här och där, ett tydligt tecken på att de används. Vid starten högst upp på berget finns också en topplåda, där folk kan skriva i en gästbok att de varit där.
- Det är sex år sedan jag började fundera på det här, så det är ganska länge det funnits i tankarna. Det känns superkul att det är klart, men det är också början på något som kan byggas vidare på så länge det finns engagemang, säger Nils.
Arbetet har finansierats av LONA-projektet och bygdemedel.