Digital teknik en viktig medspelare i kommunens arbete
Vilhelmina kommuns digitaliseringsgrupp har den senaste tiden jobbat hårt med att hjälpa verksamheter med att implementera olika typer av lösningar som kan förenkla arbetet inom kommunen.
Vilhelmina kommuns digitaliseringsgrupp har den senaste tiden jobbat hårt med att hjälpa verksamheter med att implementera olika typer av lösningar som kan förenkla arbetet inom kommunen.
- Vi har bland annat kopplat digitalisering mot vår kompetensförsörjningsplan. Där finns ett avsnitt kring hur vi kan arbeta på nya sätt, använda tekniken rätt och använda vår personal på ett smartare sätt, säger Lena Mikaelsson, e-tjänsteutvecklare och personalutvecklare.
Ett exempel finns på Lenas egen enhet, personalenheten, som för något år sedan påverkades av besparingar. I samband med att enheten minskade med en tjänst så räckte inte tiden till och arbetsuppgifter behövde lösas på annat sätt.
Vi hoppas att fler arbetsplatser inom kommunen ska upptäcka den här tekniken
- Då började vi titta på vad man kan göra med hjälp av robotisering. Numera genomförs olika moment, såsom säkerhetskopiering, flytt av filer och sammanställning av listor med digital teknik istället för att göras manuellt av personal. Det var arbetsuppgifter som tidigare kunde kräva en halv dag med jämna mellanrum och som också var sådant man gruvade sig för att behöva göra.
En annan arbetsförändring som skett är att Vilhelmina kommun numera har sensorer som mäter olika typer av information som skickas till en digital mottagare och registreras. Numera finns sensorer i kylar på Hemberget, Åsbacka och Volgsjö.
Sensorer används även för att kontrollera temperaturen i medicinkylar och för att mäta mängden avfall i återvinningsbehållare.
- Vi skulle kunna sätta sensorer på massor av ställen. Istället för att åka ut och kontrollera så kan i många fall en sensor göra det istället. På så sätt får dessutom medarbetare tid till annat. Vi hoppas att fler ska upptäcka den här tekniken och själva starta en tanke kring hur man kan göra på just sin arbetsplats. säger Lena Mikaelsson.
Just nu testar också några medarbetare inom Vilhelmina kommun AI, via Open AI och ChatGPT, där man till exempel kan göra textarbeten och översättningar på ett enkelt och smidigt sätt. Inom skolan har digitaliseringsgruppens medlemmar Kristoffer Hedberg och Tomas Nybrand arbetat med en skoljuridisk assistent.
- Där rektorer kan fråga hur de ska gå tillväga i olika ärenden, varpå assistenten svarar utifrån de lagar och riktlinjer skolan ska förhålla sig till. Den assistenten är då specifikt inställd kring skolan, säger Tomas Nybrand.
Det fjärde området digitaliseringsgruppen just nu arbetar med är ett mobilt arbetssätt, där man kan koppla ihop mobilen med en datorskärm och tangentbord.
Det som skulle saknas i ekvationen är vårt trogna arbetsverktyg datorn, som då skulle ersättas av mobilens arbetsyta.
- Vi tittar även på hur man kan ha två olika arbetsytor i mobilen, en privat yta och en yta för arbetet. Vi gör mer och mer i handen, med våra telefoner. Vi gör arbetet där vi är istället för att gå till en dator, säger han.