Till innehållet

Vårdbiträden får nya kunskaper genom internutbildning

Vilhelmina kommun satsar på att höja kompetensen inom vård och omsorg genom interna utbildningar för vårdbiträden. Genom statsbidrag får outbildad personal möjlighet att utveckla sina kunskaper inom omvårdnad, bemötande, dokumentation och andra viktiga områden.

– Att få träffa alla medarbetare i kommunen och byta erfarenheter är väldigt roligt, och det är ett spännande och utmanande projekt, säger Viktoria Sundström, projektledare och utbildare med över 30 års erfarenhet som undersköterska.

Viktoria Sundström, projektledare och utbildare.

Bredd och innehåll i utbildningen

Projektet, som Viktoria Sundström själv leder och utbildar i, startade den 1 september 2024 och pågår fram till den 31 maj 2025. Under de första utbildningstillfällena låg fokus på omvårdnad och basala hygienrutiner. Därefter har utbildningen byggts på med moment så som venprovstagning, svampinfektioner, vinterkräksjuka, dokumentation, avvikelser samt dokumentering i Treserva.

Projektet inleddes med en kartläggning av behoven i verksamheten, där både chefer och medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) identifierade områden där kunskap behövde stärkas. Viktoria har även utgått från de brister hon själv uppmärksammat under sina år som undersköterska. Utbildningstillfällena anpassas efter verksamheternas behov och genomförs antingen som heldagar eller halvdagar, i Vilhelmina eller i fjällområdet.

Viktoria Sundström föreläser i palliativ vård.

Ett exempel på en specifik utbildning inom projektet är den i palliativ vård, som hölls i januari. Där fick deltagarna både teoretisk genomgång och praktisk träning med hjälp av en vårddocka. Ett stort fokus under utbildningstillfället var att ge stöd till brukaren vid livets slutskede, både fysiskt och psykiskt, samt att se människan bakom sjukdomen.

Både lärorikt och roligt!

Lärande som förs tillbaka till verksamheten

Deltagarna i utbildningen förväntas inte bara utveckla sin egen kompetens utan också föra tillbaka sina kunskaper till sina arbetsplatser. Genom diskussioner, problemlösning och praktiska moment skapas en lärandekultur som gynnar hela verksamheten.

– Det är en utmaning att planera och genomföra alla utbildningstillfällen så att de möter verksamheternas olika behov. Men det är oerhört givande att se deltagarnas engagemang! De delar med sig av sina erfarenheter, ställer frågor och växer i sina roller, berättar Viktoria Sundström.

Utbildningarna innehåller både praktiska och teoretiska moment.

Projektet avslutas sedan med en sammanställning av erfarenheter och lärdomar, där även utbildningsfilmer förhoppningsvis kommer att produceras för fortsatt kompetensutveckling. Responsen från deltagarna har varit mycket positiv, och många uttrycker en vilja att fortsätta utbilda sig vidare inom vård och omsorg.

Vill du också jobba i en verksamhet där du får utvecklas och göra skillnad?
Sök jobb inom vård och omsorg idag!