Aktuellt
Hjärtevärmande när 90 år skiljde mellan yngsta och äldsta fikagästen då Bïerne besökte trygghetsboendet
Torsdagen innehöll en minst sagt hjärtevärmande fikastund när förskoleavdelningen Bïerne (Björnen) från Skogsbacken äntligen fick besöka trygghetsboendets invånare. ”Det var spännande att komma hit”, tyckte barnen.
- Åh! Nu kommer de, utropar Edith Jonsson när hon tittar ut genom fönstret från samlingslokalen på Trygghetsboendet Solskensgården.
På vägen utanför tågar barnen från avdelningen Bïerne på rad, på väg för att träffa nya vänner. För två år sedan skulle de äldre barnen på Bïerne få besöka pensionärerna på trygghetsboendet i centrala Vilhelmina. Men så kom pandemin i vägen. Då bestämde sig förskolans elever och fröknar för att istället skicka brev.
- Det gick ett program på SVT om de positiva effekter som uppstår när barn och gamla träffas och umgås, och vi hade själva pratat om att göra något sådant redan innan. Men när pandemin bröt ut fick vi börja med att göra det på ett annat sätt, berättar förskoleläraren Ida Ottosson.
Skickade teckningar och frågor
Barnen fick rita teckningar och skriva ner olika frågor till pensionärerna, som svarade med brev. Och under torsdagen, nästan två år senare, fick de äntligen träffas. Omedelbart uppstod diskussioner om släktskap, och vem som bott granne med vems morföräldrar.
- Det är så roligt att de är här, det här blev ju rent av en släktträff, säger Edith Jonsson och skrattar.
- Det var lite spännande att komma hit. Jag ritade maskar när jag skickade mitt brev, berättar Noel, som går på Bïerne.
Lära om jord
Och just maskar var ett väsentligt ämne för den livliga diskussionen som uppstod kring fikabordet där i vissa fall så mycket som 90 år skiljde mellan fikagästerna.
- Vi har hållit på att arbeta med jord, och på det här sättet får de möjlighet att fråga om hur de äldre arbetat med jord när de var yngre, till exempel vad de odlade och sådde, förklarar Ida Ottosson.
Genom besöket täcks också en stor del av läroplanen in, då de yngre får öva på att visa respekt och hänsyn, se att alla är olika och till exempel har olika förutsättningar kring rörelse och funktion samt att våga vara sociala och fråga.
- Språkutveckling är också en tydlig fördel när barnen får träffa och prata med nya människor. Och matematik, säger Ida och hänvisar till när fikagästerna börjar räkna antalet blomkrukor med jord i som finns på fönsterbrädan bakom dem.
Förhoppningen är att träffarna ska bli fler, och både barn och pensionärer vinkade glatt av varandra som nya vänner när fikastunden var slut.