Aktuellt

Lågt elevunderlag och höga kostnader gör att Restaurangprogrammet vid Malgomajskolan riskerar att avvecklas
Södra Lapplands gymnasieförbund (SLG) står inför behovet av att minska sina kostnader för att skapa en långsiktigt hållbar ekonomi från och med 2026. Då medlemskommunerna inte har kunnat tillföra de medel som efterfrågats för budgeten, ser förbundet nu över möjliga åtgärder för att anpassa verksamheten.
En aktuell utredning pekar på att Restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Malgomajskolan är det program som påverkar minst antal elever, samtidigt som det skulle ge störst ekonomisk effekt att avveckla. Till höstterminen 2025 fanns endast fyra förstahandssökande, vilket gjorde att programmet inte kunde starta i år. Utöver det låga söktrycket finns ett stort investeringsbehov i form av utdaterad köksutrustning och redan höga driftkostnader. Sammantaget gör detta programmet svårt att motivera ekonomiskt.
Enligt utredningen skulle en avveckling av programmet kunna frigöra cirka 2 miljoner kronor per år, en minskning som gör att förbundet kan hålla sig inom det mindre budgetutrymmet.
– Vi står inför tuffa prioriteringar och har valt att utreda det alternativ som påverkar minst antal elever men ger störst effekt på ekonomin. Att föreslå en nedläggning är aldrig enkelt, men med nuvarande förutsättningar är detta det mest rimliga alternativet, säger förbundschef Eva Flodin.
De elever som redan påbörjat sin utbildning får fullfölja den, och SLG betonar vikten av att utbildningen håller hög kvalitet hela vägen fram till den sista terminen våren 2027.
– Vi förstår att det här kan väcka oro och besvikelse hos elever, vårdnadshavare, personal och andra berörda. Om programmet avvecklas kommer vi att lyssna in synpunkter och säkerställa ett tryggt avslut för de elever som är inskrivna, säger Eva Flodin.
Beslut om programmets framtid väntas fattas av direktionen den 27 augusti.
Har du frågor? Kontakta SLG eller följ vår information på vilhelmina.se.