Ny skolskylt i Dikanäs - där eleverna själva skapat designen

Under onsdagen invigdes en ny skylt för Dikanäs skola – och inte vilken skylt som helst, utan en som eleverna själva fått designa. 

Den nya skylten har haft en fin resa. Starten tog vid under ett medborgarförslag  som lyfte behovet av skyltar både på skolbyggnaden men också vid infarten från Sagavägen. 
- Vägskylten vid infarten är det ju Trafikverket som råder över, men däremot beviljades medborgarförslaget för en skylt på skolbyggnaden, förklarar Anders Blomgren, rektor för Dikanäs Fjällskola. 

Under onsdagseftermiddagen hade lärarna ordnat en invigning med bandklippning och korvgrillning, där även föräldrar var inbjudna. Efter att Anders Blomgren hälsat alla välkomna höll kommunstyrelsens ordförande Andreas Eliasson ett tal. Därefter klipptes bandet av en av eleverna på skolan.  

- Alla fick rita sin egen idé, sedan har vi fogat ihop den till en design, säger eleven Elvira tillsammans med kompisen Signe som själva bidragit med norrsken, fjäll och renhorn till den nya skyltlogotypen. 

Läraren Linda Johansson intygar att eleverna känner sig stolta över att ha varit delaktiga. 
- De har ju faktiskt fått bestämma och påverka det här själv. De fick rita förslag på vad de ville skulle finnas med, sedan röstade vi och skickade in till tryck där de även lade en sista hand på designen, säger hon. 

Eleverna är nöjda med den färdiga produkten, som fick sin start via ett medborgarförslag från Åsa Össbo. 
- Det är viktigt att visa att här finns en skola, och det gör den här skylten, säger hon. 
Det är hennes andra medborgarförslag som rör skolorna som får resultat. För något år sedan bytte Saxnäs och Dikanäs skolor namn för att istället benämnas som fjällskolor efter att hon skickat in det som förslag. Hon hoppas att fler ska upptäcka möjligheterna med medborgarförslag. 
- Medborgarförslag en bra väg att nå fram med när man vill sätta ljus på en fråga som känns samhällsviktig. Man kan uppnå väldigt mycket med medborgarförslag, och jag är väldigt glad att det finns i vår kommun, säger hon. 

 
Läs mer om medborgarförslag här

 

 

Uppdaterad den 25 oktober 2024