Ny utbildning initierad av Region 10s näringslivskontor

Är du näringslivsutvecklare, företagslots eller näringslivschef? Grattis! Nu startar FEI (Företagsekonomiska institutet) en ny utbildning till certifierad näringslivsutvecklare.

– De som arbetar med kommunal näringslivsutveckling har ofta väldigt olika bakgrund och målet med utbildningen är att skapa mer enhetlig kunskapsnivå, säger Mikael Weimarck, akademisk chef på FEI.

Utbildningen är framtagen på direkt förfrågan från näringslivscheferna i de tio inlandskommuner i Norrland som ingår i "Region 10" – Vilhelmina, Storuman, Sorsele, Malå, Norsjö, Lycksele, Åsele, Dorotea, Arjeplog och Arvidsjaur. Den riktar sig främst till dig som är yrkesverksam näringslivsutvecklare, företagslots eller näringslivschef på kommunal näringslivsenhet, näringslivsbolag, nyföretagarcentrum och tillväxtavdelning, eller som har en motsvarande roll på regional eller statlig nivå.

Ett bra sätt att lotsas in i verksamheten

Utbildningen bedrivs på distans och är utformad för att vara så flexibel som möjligt för att man ska kunna arbeta parallellt med studierna. 

– Den här utbildningen är något vi saknat och vi är väldigt positiva till att den startar nu. Om man kommer in som nyanställd näringslivsutvecklare så är den här utbildningen ett bra sätt att snabbt lotsas in i verksamheten. Det känns häftigt att utbildningen som vi initierat kommer att erbjudas nationellt, säger Mona Olofsson, näringslivsutvecklare på Storuman kommun.

Effektiviserar arbetet som näringslivsutvecklare

Det är en certifieringsutbildning som säkerhetsställer kunskapsnivån bland näringslivsutvecklare.
–  Vi har skapat utbildningen efter vad kommunerna efterfrågar. Både vad gäller innehåll, omfattning och format, säger Mikael Weimarck.

Ambitionen är att utbildningen både ska ge bredd och djup inom flera viktiga områden som berör arbetet med näringslivsutveckling. Genom utbildningen får du en god förståelse för rollen som näringslivsutvecklare, och konkreta metoder och verktyg som gör ditt uppdrag effektivare.

Utbildningen ges i samarbete med den ideella föreningen Sveriges Kommunala Näringslivstjänstemän, SKNT, som är en nationell intresseorganisation för personer som arbetar med tillväxt-, utvecklings-, och näringslivsfrågor.

 

Om utbildningen

  • Utbildningen är totalt 16 veckor fördelat på 4 moduler. Varje modul pågår i 4 veckor.

  • Föreläsningar och workshops, som alltid sker på distans, är schemalagda till torsdagar klockan 15-20. Ungefär vartannat tillfälle har obligatorisk (digital) närvaro klockan 17-20. All undervisning spelas in och är tillgänglig för deltagare under hela utbildningen.

  • En vecka består av cirka 7-10 timmars studier i kombination av föreläsningar, workshops och egenstudier. Egenstudier kan bestå av att se inspelade föreläsningar, inläsning av material, att efter föreläsning svara skriftligt på några fördjupningsfrågor och projektuppgifter.
Uppdaterad den 29 november 2022

Kontakta näringslivskontoret

Näringslivskontoret

Besöksadress
Tingsgatan 1, 912 34, Vilhelmina
naringsliv(at)vilhelmina.se 

Utvecklingschef
Bogge Bolstad
070-276 91 56
bogge.bolstad(at)vilhelmina.se

Företagsutvecklare
Tim Bjelvemar
072-249 67 45
tim.bjelvemar(at)vilhelmina.se

Landsbygdsutvecklare & Företagslots
Ida Sonne-Lehnberg
072-450 19 09
ida.sonne-lehnberg(at)vilhelmina.se

Inflyttarlots
Beatrice Hansson
073-078 09 68
beatrice.hansson(at)vilhelmina.se