Vilhelmina kommun och Polisen samarbetar för att förebygga ungdomsbrottslighet

Den senaste tiden har flera vandaliseringar och annan ungdomsbrottslighet ökat i Vilhelmina. I denna text har vi samlat information om hur polisen och Vilhelmina kommun jobbar, samt hur du som medborgare kan vara till hjälp i situationen.

Så jobbar vi
Polisen har ett inriktningsbeslut att Vilhelmina ska jobba prioriterat för att motverka den här typen av brottslighet. Polisen jobbar med att söka upp ungdomar som är ute på kvällar och nattetid, samt kontrollerar fordon. När utredningar startas där ungdomar är inblandade får dessa alltid hög prioritet. En utredning ska ta max sex veckor från delgiven misstanke till att åklagare väcker åtal.

De tips och anmälningar som berör ungdomar under 15 år lämnas över till Individ- och familjeomsorgen, IFO, Vilhelmina kommun. Detta kan man göra anonymt så länge du inte uppger ditt namn när du ringer.

Här kan du läsa mer om hur man gör en orosanmälan.

IFO och polisen jobbar tillsammans förebyggande genom att söka upp ungdomar på skolorna för att prata om trygghet och bara finnas där om någon ungdom vill komma fram och prata. IFO jobbar precis som polisen med fältarbete, där man vill säkra en vuxen närvaro på samhället.

Vill du som förälder eller medborgare delta i fältkvällarna?
Då kan du anmäla dig till Individ- och familjeomsorgen, och på så vis bidra till ett tryggare samhälle. IFO har flertalet gånger bjudit in för deltagande via en meddelandegrupp för föräldrar samt sociala medier, trots detta har deltagarantalet dessvärre varit lågt.

Hur gör jag om jag ser något misstänkt?
Ser du pågående händelse, kontakta polisen via 112. Vill du tipsa om något du hört eller sett tidigare, kontakta polisen via 114 14. Situationer har förekommit där medborgare tagit saken i egna händer för att läxa upp ungdomar som enligt ryktesvägen ska vara inblandade. Gör ej detta, utan låt polisen göra sina utredningar. Här kan du hjälpa genom att lämna tips till polisen eller IFO.

Var källkritisk
De olika skadegörelserna och händelserna som begåtts av ungdomar har den senaste tiden fått stor uppmärksamhet i media och sociala medier. Vi vill uppmana till att tänka källkritiskt när du kommenterar eller delar ett inlägg på sociala medier eller i forum. På så vis kan vi tillsammans begränsa ryktesspridning och istället göra nytta genom att kontakta polis eller IFO om man vet något, de vill ha in alla tips de kan få.

Kontakta oss
För att lämna en orosanmälan och få veta mer om hur det går till kan du kontakta IFOs reception, 0940-140 17.
Tipsa eller lämna anmälan till polisen – 114 14

Vill du komma i kontakt via mejl?
Olivia Nybrand, ANDT/BRÅ-samordnare
olivia.nybrand@vilhelmina.se

eller

besök www.polisen.se.

 

Uppdaterad den 29 november 2022