Alice Svensson får kommunens kulturstipendium 2024

Årets kulturstipendium i Vilhelmina kommun har tilldelats Alice Svensson, en ung och lovande musiker som inte låtit sin uppväxt i inlandet stå i vägen för hennes drömmar om att skapa musik.

Alice intresse för musik har funnits med henne ända sedan barnsben. Så länge hon kan minnas har hon älskat att sjunga och uppträda. Genom detta växte intresset för att skriva och skapa sin egen musik rent naturligt fram, men Alice erkänner att vägen dit inte alltid har varit enkel. Men genom att omge sig med andra musikintresserade människor och spendera tid i studiomiljön, så växte hennes idé om att skapa egen musik från en tanke till verklighet. Idag har Alice två utgivna låtar och fler på gång.

– Då man kommer från ett litet ställe där det kanske inte finns mycket aktiv musikverksamhet, kan det lätt kännas som att man inte kan hålla på med musik, och som att det inte är något vem som helst kan göra. Men det finns många vägar att gå ändå, säger Alice.

Trots att musikskolan i Vilhelmina stängde har Alice inte låtit detta hindra hennes utveckling. Hon har istället funnit sina egna vägar för att växa musikaliskt. Idag studerar Alice musik vid Solviks folkhögskola utanför Skellefteå, något hon starkt rekommenderar till andra.

– Det är otroligt roligt, man får lära sig väldigt mycket och man umgås med kunniga människor som har samma intresse. Det är en bra väg in om man vill hålla på med musik, säger hon.

I år uppträdde Alice på Midnight Light Festival, något hon sett fram emot med stor entusiasm. Hon ser ljust på framtiden och har ambitionen att fortsätta skapa musik och uppträda. Alice är även intresserad av att utveckla sitt skapande och väva in fler influenser i sin musik, som att ta inspiration från samisk musikkultur och att rappa.

Med sitt engagemang, talang och drivkraft är Alice Svensson verkligen en värdig mottagare av Vilhelmina kommuns kulturstipendium 2024. Hennes historia är ett bevis på att man med passion och beslutsamhet kan övervinna hinder och nå sina drömmar, oavsett vart man kommer ifrån.

Kommunstyrelsens motivering:
Vilhelmina kommuns kulturstipendium 2024 tilldelas Alice Svensson, som gått sin egen väg för att nå framgång i sitt skapande. Att musikskolan stängde har inte hindrat henne från att utvecklas musikaliskt och nå framgång på egen hand, detta ser vi bland annat genom den musik hon idag producerar och låter oss ta del av – men även då hon är deltagande artist på Midnight Light Festival. Hon låter inget stå i vägen och kan konstateras vara en förebild för många i kommunen, oavsett ålder.

Uppdaterad den 16 juli 2024