Beslut: Förskolorna Tranan och Norrskenet avvecklas

Under våren beslutade kommunfullmäktige om en minskad budget på fem miljoner kronor för förskolorna i Vilhelmina kommun. Det innebär att stora åtgärder behövs för att klara av besparingen.  

Beredningen har tittat på vilka alternativ som finns och har då tagit med i beräkningen att barnafödandet i Vilhelmina kommun sjunker, precis som det gör i hela Sverige just nu. Prognosen nationellt är att väldigt många förskolor kommer läggas ned, och dessvärre är Vilhelmina kommun inget undantag. Med den prognosen i kombination med besparingskraven har Kommunstyrelsen under tisdagen beslutat att avveckla förskolorna Tranan i Nästansjö samt Norrskenet i Malgovik. Sparkravet innebär också att förskolans personal minskar med ytterligare två heltidstjänster. 

För att besparingarna ska ge effekt redan under 2025 blir perioden för genomförandet kort. Tranans förskola kommer att avvecklas vid årsskiftet, medan Norrskenets avveckling är planerad till sommaren 2025. De barn som är inskrivna på förskolorna i Nästansjö och Malgovik kommer att få nya platser på förskolor på tätorten. Förskolans ledningsteam kommer i närtid att hålla samtal med vårdnadshavare samt skicka ut formulär för en barnkonsekvensanalys där vi vill att föräldrar svarar på vilka konsekvenser de ser för sina barn i och med bytet av förskola. 

Det här är en fråga som kommer engagera många inom vår kommun, framförallt våra yngsta medborgare och deras vårdnadshavare. Vi förstår att detta väcker såväl frågor som känslor. Därför publicerar även vi detta formulär för allmänheten där den som vill kan skriva ner sina tankar och funderingar. Förskolans ledningsteam kommer att samla svaren till en redogörelse som publiceras på Vilhelmina kommuns hemsida. 

Klicka här för att fylla i formuläret

Förskolans nuläge 

Förskolan har i dagsläget stora svårigheter att rekrytera behörig personal till tjänster på alla förskolor, både barnskötare och legitimerade förskollärare. Idag behöver förskolan sprida den för yrket utbildade personalen på flera enheter. Kompetensförsörjning inom kommunala verksamheter är en övergripande utmaning för Vilhelmina kommun, såsom för resten av Sveriges kommuner. Förskolan är inget undantag, och redan inför hösten 2024 har det varit svårt att få tag på såväl utbildad som outbildad personal. 

Förskolan behöver öka tillgängligheten av legitimerade förskollärare genom att minska antalet förskolor. Därigenom skapas förutsättningar för att garantera att barn på förskolan har tillgång till legitimerade förskollärare och utbildade barnskötare. Detta är avgörande för att säkerställa en hög kvalitet på undervisningen och för barnens lärande och utveckling. 

Inflationen och därmed ökade kostnader för inköp av råvaror har gjort att kostnaderna för frukost, lunch och mellanmål i förskolan har ökat kraftigt. Kostnaden för lokaler har också ökat det senaste året och det tillsammans har gjort frågan mer aktuell inför framtiden att minska antalet enheter för att minska kostnader. Redan inför 2025 så finns det inte tillräckligt med pengar för att driva alla enheter vidare. 

Uppdaterad den 25 september 2024