God aptit under klimatvecka med hälften kött, hälften grönsaker

Under veckan har måltidsservice på Hembergsskolan arbetat med konceptet Fast Fusion Climate Week, ett koncept med hållbar mat för klimat och hälsa.

Fast fusion climate week är en klimatvecka som genomförs på skolor framförallt under vecka 43.  
Syftet är att uppmärksamma främst elever men även pedagoger på hur man påverkar klimat, miljö och planet genom det vi lagar, stoppar i munnen och slänger i soptunnan, förklarar Ronja Billman, arbetsledare inom kommunens Måltidsservice. 

Under veckan har personalen på Hembergsskolans kök arbetat utifrån 50/50-principen där hälften av köttet i en måltid byts ut mot ett vegetabiliskt alternativ, såsom böner, linser eller andra grönsaker. 
- Vi ser att eleverna har ätit väldigt bra i veckan. Vi har bland annat serverat kycklinggryta, köttgryta och moussaka som utgår från 50/50, som är i enlighet med Agenda 2030, säger Ronja Billman. 


Vilhelmina är en av två kommuner i Västerbotten som anmält sig till Fast fusion climate week i år, och under veckan har matsalen utsmyckats med material om hållbar och klimatvänlig mat och matproduktion. 
- Just offentliga måltider har stor inverkan på klimatet, då det serveras en sån stor mängd dagligen. Och just därför når vi även ut till väldigt många när vi informerar. Det sätter trender och väcker tankar hos eleverna, säger hon. 

Den här veckan har skolköken dessutom lagt fokus på att laga hållbart genom att också använda det som redan finns i frysen istället för att beställa specialvaror specifikt för veckan. 
- Det är också hållbarhet, att använda det vi har och minska svinnet. Vi försöker också så långt det går att välja lokala och svenska råvaror istället för att importera. Potatis istället för ris till exempel, säger Ronja Billman. 

 

Läs mer om Agenda 2030 här

Mat under Klimatveckan

 

 

Uppdaterad den 25 oktober 2024