Här är årets vinnare på Företagsgalan!

Årets företagare är korade! Efter en heldag med inspirerande föreläsningar i samarbete med Vilhelmina kommuns näringslivskontor höll Företagarna Vilhelmina i trådarna under årets glammiga Företagsgala.

Under lördagen hölls en inspirerande föreläsningsdag på Hotell Wilhelmina där flera framgångrika företagare berättade om deras resa och företagsidéer. På plats fanns Gneis grundare och vdUlf Byström, som Gneis berättade om resan från rivstarten 2006 fram till i dag. Även Pitebon Frida Andersson, som helt på egen hand blivit ett högt aktat namn inom den svenska inredningssfären på nätet via sociala medier, inspirerade med tips om hur man använder sig av blogg och sociala medier i sin marknadsföring.

Dessutom fick åhörarna lyssna till Per Åström och framtidens banker, Anders Ottosson från länsförsäkringar och en presentation av Malgomajskolans UF-företag.

Därefter korades årets företagare under kvällens glittriga gala på Hotell Wilhelmina:

(Text och intervjuer nedan av Företagarna Vilhelmina)


Årets butik

Magasin Mix

Motiveringen lyder:
Lena Wiktorsson ser till att Magasin Mix i Vilhelminas Kyrkstad är en ren och snygg butik som ständigt är uppdaterad, fylld med nya gamla saker, och som präglas av sitt fina kundbemötande. Engagemang, drivkraft och branschkunnande står tydligt ut hos denna verksamhet.

Vad gör du? Berätta om din verksamhet.
Magasin Mix är en second handbutik där du hittar allt. Genom uppköp av gamla saker, ger vi dom ett nytt liv – vi har hållbarheten i fokus!

Hur ser din vision ut?
Min vision är en levande Kyrkstad med ett brett utbud, där både vilhelminabor och turister stannar till.

Vad anser du vara det bästa med Vilhelmina?
Det bästa med Vilhelmina är alla fantastiska och engagerade företagare som trots att vi är en liten ort i Västerbottens inland, placerar oss på kartan.


Årets nykomling

Kittelfjälls Värdshus

Motiveringen lyder:
Kittelfjälls Världshus har tagit Vilhelmina till sitt hjärta och verkligen visat världen vilka fantastiska råvaror som produceras här och vad man kan göra av dem. Jasper och Lotta har bidragit stort till att sätta Kittelfjäll på den svenska skidkartan.

Vad gör du? Berätta om din verksamhet.
Jasper Bergström och Lotta Bergström driver Kittelfjäll Värdshus i Kittelfjäll by som är en restaurang med bar samt ett vandrarhem. Restaurangen som är byggd och ägs av Kålorado invest öppnade på juldagen 2016 och vandrarhemmet stod klart ett år innan dess. Restaurang"skalet" är ritad av arkitektfirman Nordmark och Nordmark i Luleå, därefter har krögarparet inrett det med bland annat fina kvalitetstextilier, varma färger, gamla vindpinade brädor och stenar i baren , nya och begagnade möbler och ett öppet, modernt restaurangkök. Värdshuset är öppet under vintersäsong mellan december och april och barmarkssäsong mellan juli till september, samt vid större gruppförfrågningar. Både till lunch och middag använder restaurangen sig av så mycket lokalproducerade råvaror och produkter som det är möjligt. Lotta som snart tar sin sommelierexamen köper bara in naturviner och ekologiska viner. Kittelfjäll Värdshus jobbar så hållbart som det går med källsortering, kompostering, närodlat och andra aktiva miljövänliga val. Jasper ansvarar för köket som på kort tid fått väldigt gott renommé bland stugägare, byborna och turisterna. Restaurangen har haft ett par uppmärksammade gastronomiska gästspel med Paul Svensson samt underhållning i baren av toppklass med bland annat Bo Sundström och Wille Crafoord.

Hur ser din vision ut?
Kittelfjäll Värdshus vill fortsätta utvecklas kvalitetsmässigt till en hållbar, intressant gastronomisk resedestination i Vilhelmina kommun. Vi vill även utöka våra grupparrangemang med bröllop, konferenser och fester. Kittelfjäll Värdshus hoppas att kunna ha två stycken helårsanställda om tre år. Tillsammans med företagarföreningen i Kittelfjäll vill även Värdshuset tydligt bidra till att utveckla destinationen Kittelfjäll som helhet. Det personliga, friktionsfria samarbetet med kommun, olika utbildningar och allehanda projekt är en stor fördel med att bo och verka i Vilhelmina kommun. På det personliga planet är det närheten till den unika och vackra naturen och alla trevliga och öppna människor som är det bästa.


Årets still going strong

Rönnfjords El

Motiveringen lyder
Familjeföretaget Rönnfjords El grundades 1961. Nuvarande ägaren Anders Rönnfjord började jobba inom bolaget redan 1984 och har sedan 1998 varit ägare. Anders har med sin starka tro på lokal handel fortsatt att år efter år ge kunderna varor och tjänster i en nationellt mycket tuff bransch.

Vad gör du? berätta om din verksamhet.
Jag är andra generationens handlare inom hemelektronik, hushållsprodukter och kök med tillhörande service / tjänster. Föddes in i bolaget 1967, Har jobbat i verksamheten sedan Juli 1983, Varit ägare sedan 1998!

Hur ser din vision ut?
Min vision är att kunna fortsätta bedriva verksamheten vidare med anpassningar för framtida behov. Inte rädd att förändra inriktning.

Vad anser du vara det bästa med Vilhelmina?
Det bästa med Vilhelmina är nog tillgången till utrymme, vi behöver inte trängas. Det börja bli brist på utrymme i Världen!

Årets influencer

LRF Vilhelmina, ordf. Ida Oderstål

Motiveringen lyder
LRF Vilhelmina har visat på nytänkande och åter blivit en stark röst i debatten. Ida Oderstål har som ordförande för LRF i Vilhelmina under det gångna året visat stort engagemang för glesbygden, inlandet och Vilhelmina i synnerhet. En hög och klar stämma som kämpar för inlandsbornas möjligheter och rättigheter såväl i tryck som i digitala kanaler. Här förenas på ett kraftfullt sätt bloggande och reko-ring med gamla traditioner och gårdsproducerad mat.

Vad gör du? Berätta om din verksamhet.
Jag är själv bonde och tycker därför att det är en viktig sak att engagera sig i de frågor som rör landsbygden och Vilhelmina i synnerhet. Nu är det så att landsbygdsföretagandet står inför en rad utmaningar. Stora frågor som rör konkurrenskraft, äganderätt och den fortsatta produktionen av mat och förnybar energi. Alltså möjligheterna för företagare i de gröna näringar att fortsätta försörja sig och bidra till ett hållbart samhälle och här är det absolut nödvändigt att vi i inlandet gör vår röst hörd och förmedlar till både allmänhet och politiker hur vår verklighet ser ut.

Hur ser din vision ut?
Jag ser stor potential i Norrland och framför allt inlandet. Livsmedelsproduktionen kommer öka rejält i Vilhelmina. Bönderna kan konsten att bruka utan att förbruka, något som är nyckeln in i framtiden. Ett exempel på att det faktiskt är så är reko-ringen Vilhelmina, Åsele, Dorotea som vi kommit ganska långt med. Där har Vanja Martin i Malgovik lagt ner ett stort arbete.

Vad anser du vara det bästa med Vilhelmina?
Det bästa med Vilhelmina är alla fantastiska företag, när vi jobbar tillsammans och hjälps åt är inget omöjligt.



Årets företagare

Lilla Fröken Blomster

Motiveringen lyder:
Mariana Löfvenmark har med kunnande och erfarenhet förvärvat verksamhet efter verksamhet. Med mod och driv har hon sedan utvecklat och satt sin prägel på verksamheterna inom sitt expertisområde. När andra drar ner på verksamheten så har Mariana istället valt den motsatta vägen och ökat tempot.

Vad gör du? Berätta om din verksamhet.
I dagsläget förmedlar vi blommor till Vilhelmina och hela världen, vi förser Vilhelmina med omnejd med både växter snittblommor plantor träd och buskar etc. Nytt för i år är att vi har tagit över Fonus Begravningsbyrå.

Hur ser din vision ut?
Min vision är att med personligt engagemang fortsätta förse Vilhelminaborna med våra tjänster samt utveckla vår kompetens inom alla områden. Inom en närmare framtid vill vi kunna påverka miljötänket inom transporter och odling och uppnå en miljövänligare arbetslivsstil, och vara delaktig i ett grönare företagsklimat.
Vad anser du vara det bästa med Vilhelmina?
Det bästa med Vilhelmina är alla underbara människor som ger mig så mycket inspiration och uppskattning i mitt skapande. Utan er skulle inget av detta vara möjligt

Uppdaterad den 29 november 2022