Samisk inspiration på menyn för personalen inom måltidsservice

Under tisdagen hade vår Måltidsservice i samarbete med Vilhelmina samiska förvaltningskommun en matlagningskurs med samisk inspiration, där vår personal även fick en inblick i den samiska kulturen och lokala mattraditioner.

Andreas Lidström från Lapplandsvilt höll kursen och berättade om renskötaråret. Andreas visade hur vilt styckas i fina köttdetaljer och berättade om traditionella konserveringsmetoder som salta, torka, röka och syra.  

Personalen fick testa hur den samiska maten tillagas och matlagningskursen hölls anpassad till det offentliga köket. Det lagades bland annat Bidus som är en enkel soppa med renskav, potatis, lök och buljong. Till det serverades Gahkku, ett nybakt mjukt tunnbröd. Det lagades även skavgryta med rotfrukter, leverbiffar med både lever och nötfärs, hemgjord blodpudding, leverpastej, blodpannkaka med messmörssås och rårörda lingon. 



 
Den samiska maten är enkel, smakrik och hållbar då den utgår från att omhänderta så mycket som möjligt av djuren och maten. Renköttets främsta egenskaper är att det är mört och med mycket näringsrika fetter och mineraler, vilket gör att köttet passar väl in med kravet på offentliga måltider att servera järnrik mat var sjätte vecka. 

Alla deltagare av kursen uppskattade den hemgjorda leverpastejen, vilket såklart kommer lagas igen. Även köken i fjälldalarna har under flera år fått möjlighet att tillaga ren under året till de äldre matgästerna, vilket brukar vara ett väldigt uppskattat inslag på menyn. 

Uppdaterad den 1 november 2024