Aktuellt
Vecka 45 - Veckan för psykisk hälsa
Vilhelmina kommun arrangerar Veckan för psykisk hälsa den 4–10 november. Vi bjuder på ett antal föreläsningar och aktiviteter för att belysa och få en ökad medvetenhet om psykisk hälsa.
Statistik visar att den psykiska ohälsan omfattar allt fler i vårt samhälle och det behövs mer kunskap och förståelse kring ämnet för att vända utvecklingen. Vi vill också minska stigmat kopplat till psykisk ohälsa och öppna upp för samtal.
Alla kommer i kontakt med psykisk ohälsa på något sätt under livet. Vem som helst kan drabbas och det kan hända när som helst i livet. Även närstående påverkas när de vill hitta sätt för att stötta sin vän, partner, barn, förälder elller kollega.
Veckan för psykisk hälsa är vår version av Psykeveckan som årligen arrangeras runt om i Västerbotten under vecka 45 och samordnas av Hjärnkoll Västerbotten.
Här i Vilhelmina är veckan ett samarrangemang av Vilhelmina kommun, studieförbunden i Vilhelmina samt Vilhelmina Folkbibliotek.
Länk till programmet i hela Västerbotten: https://hjarnkollvasterbotten.se/psykeveckan.
Program i Vilhelmina
Måndag 4/11
Digital föreläsning och workshop med autismpedagogen Anna
Folkets Hus 13:30 – 16:30
Föreläsare: Anna Sjölund
Digital föreläsning/workshop med autismpedagogen Anna kring barnböckerna Funkarna som nu har blivit läromedel. I föreläsningen pratar Anna om hur vuxna kan använda sig av Funkarna i det dagliga med barn.
Föreläsning, om hur sexuell utnyttjning påverkar
Folkets Hus 18:00 – ca 19:00
Föreläsare: Kristoffer Johansson
Kristoffer föreläser om sina erfarenheter av att bli sexuellt utnyttjad som barn och hur det har påverkat honom under hans liv. I föreläsningen kommer Kristoffer också beröra hur skam har påverkat honom och varför det är viktigt att prata om detta ämne, såväl med vuxna som barn.
Tisdag 5/11
Digital föreläsning, Finansiell hälsa för unga
Folkets Hus 13:30 – 14:30
Föreläsare: Therese Wiklund
Therese jobbar vid Institutet för finansiell hälsa och berättar i sin föreläsning om hur unga individer kan styra sin ekonomi till den framtid en vill ha. Therese ger bland annat tips på hur man kan tänka kring sparande, lån och bedrägerier.
Föreläsning, Att förlora sitt barn till suicid
Folkets hus 18:00 – ca 19:30
Föreläsare: Örjan Gruden
När Örjans son Love tog sitt liv blott 18 år gammal förändrades tillvaron i grunden. Under denna föreläsning får vi bekanta oss med Love och ta del av Örjans tankar kring möjliga orsaker och hur han har tacklat sorgen och skuldtankar samt omgivningens reaktioner.
Onsdag 6/11
Digital föreläsning, Stöd vid suicidnära beteende
Folkets Hus 13:30 – 14:30
Föreläsare: BUP Västerbotten
Vid barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten har ett specialistteam startats upp för att arbeta med unga som har ett suicidnära beteende och/eller självskadeproblematik. I denna digitala föreläsning framkommer även tips och råd kring hur anhöriga kan stötta barn och unga vid behandling.
Föreläsning, Biblioterapi - hitta tröst och förståelse i litteratur
Folkets Hus, Biblioteket 13:30 – 15:00 alt. 18:30 – 20:00
Föreläsare: Joakim Pasma
Joakims föreläsning ger en introduktion till biblioterapi. Den riktar sig till dig som gillar att läsa och/eller skriva och kanske söker efter tröst och förståelse i litteratur. För information och föranmälan, kontakta Medborgarskolan på 0940-122 01 alternativt via hemsidan: medborgarskolan.se
Torsdag 7/11
Digital föreläsning, Hälsoläget i Västerbotten och insatsen Dans för hälsa
Folkets Hus 13:30 – 14:30
Föreläsare: Johannes Dock och Lina Ahlström
Johannes jobbar på Folkhälsoenheten vid Region Västerbotten och berättar om hur hälsoläget ser ut i länet. Dessutom berättar danspedagogen Lina Ahlström om Dans för hälsa - en forskningsbaserad insats för att främja ungdomars psykiska hälsa. En insats som även pågår i Vilhelmina.
Fredag 8/11
Digital föreläsning, BRIS Västerbotten
Folkets Hus 13:30 – 14:30
Föreläsare: Emma Eriksson
BRIS är en barnrättsorganisation som verkar för att stärka barns rättigheter. Emma är kurator på BRIS i Västerbotten och berättar om deras arbete både nationellt och regionalt.
Alla föreläsningar riktar sig till allmänheten, är kostnadsfria och hålls på Folkets Hus. Föranmälan önskas enbart inför onsdagens föreläsning om biblioterapi.
De digitala föreläsningarna är även möjliga att se hemifrån. Mer information under fliken “Psykeveckan 2024” på Hjärnkolls hemsida: vasterbotten.hjarnkoll.se
Under hela veckan kan du ta del av fotoutställningen Den stärkande naturen av Ella-Kari Skum. Ella-Kari arbetar som kurator i fjällskolorna och har ett stort intresse för fotografi. I sin utställning kopplar hon ihop bilder från sina turer i fjäll och skog med texter om naturens starka koppling till vårt mående. Vi får också se porträtt av människor som lever i vår fjällvärld och hur de påverkas av naturen. Utställningen finns att se på Studieförbundet Vuxenskolan (Volgsjövägen 30) måndag - fredag kl. 9:00-13:00.
Under hela veckan kommer Biblioteket att ha bokutställning med böcker som rör psykisk hälsa.
Vid frågor kontakta psykiatrisamordnare Sofi Thalén sofi.thalen@vilhelmina.se eller folkhälsosamordnare Sabina Björk sabina.bjork@vilhelmina.se