Vilhelmina klättrar i årets Näringslivsranking

Förra veckan presenterades årets näringslivsklimat som visar att Vilhelmina kommun klättrat och därmed fått bästa resultatet på nio år. 

Under våren meddelade Svenskt Näringsliv att Vilhelmina fått det högsta sammanfattande omdömet sedan 2003 i deras enkät rörande företagsklimatet. Nu har den nationella rankingen som baseras på enkäten anlänt. I år klättrar Vilhelmina kommun 28 platser, från plats 248 till plats 220. 
- Det är fantastiskt roligt att vi har vårt bästa resultat i företagsrankingen sedan starten 2015. Vi har de senaste tre åren en positiv trend med en jämn ökning varje år, säger Bogge Bolstad, utvecklingschef. 
 
En av bitarna som jobbats extra med är dialogen med företag, och näringslivsrådet där både företag och kommunrepresentanter ingår är en del av det. 

- Den dialog och det informationsutbyte som sker mellan kommun och företagare, exempelvis inom näringslivsrådet och vid företagsbesök, är och kommer fortsatt att vara prioriterade områden som jag tror har en positiv effekt på företagsklimatet, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Eliasson. 

Han tycker att rankningen är en viktig temperaturmätare för företagsklimatet.
- Vi ser då områden där vi kanske kan förbättra oss och utvecklas som kommun. Vi ser också områden där vi kanske har gjort en åtgärd och som blivit bättre, och då vet vi att åtgärden har haft effekt på just det området, säger han.

Uppdaterad den 2 oktober 2024