Vindkraftsteknikerutbildningen välkomnar sin första årskull

Den nya yrkesutbildningen för vindkraftstekniker vid Vilhelmina Lärcentrum har startat med sin första grupp studenter.

Av totalt 101 sökande har 29 blivit antagna till utbildningen, som inleddes förra veckan. Den tre terminer långa utbildningen bedrivs huvudsakligen på distans, men inledningsvis är alla elever på plats i Vilhelmina. De flesta av studenterna kommer från tätorten eller närliggande kommuner, men några reser så långt bort som från Luleå i norr eller Uppsala i söder. Bland de antagna finns en stor variation i både ålder och tidigare erfarenheter.

– Det här är en utbildning som i princip garanterar anställning efter examen, så det är roligt att se att intresset för utbildningen är så stort bland en så bred målgrupp, säger Mona Sehlin, utbildningsledare för YH Vind.

16 företag med i ledningsgruppen för styrning och utformning av utbildningen

Under tisdagen fick eleverna möjlighet att träffa representanter från några av de 16 företag som ingår i utbildningens ledningsgrupp. Dessa företag, tillsammans med utbildningsanordnare och studentrepresentanter, spelar en central roll i utbildningens utformning och kommer att vara aktivt involverade under hela utbildningstiden.

– Det märktes på eleverna att de verkligen uppskattade att få möta företagen och se deras engagemang för utbildningen och gentemot eleverna, säger Chatarina Vesterlund, utbildningsledare vid Vilhelmina Lärcentrum.

Företagsrepresentanterna fick även presentera sig för Vilhelminas politiker, där de tillsammans med Lärcentrums rektor Lars Gavelin gav en djupare inblick i utbildningens upplägg och mål. Dessutom diskuterades de positiva effekter som utbildningen kan ha för samhället i stort.

Positiva samhällseffekter av utbildningen

Utbildningen bidrar till en ökad lokal kompetens inom vindkraftssektorn, vilket stärker arbetsmarknaden i regionen och underlättar för företag att rekrytera. Den bidrar också till ekonomisk tillväxt genom att fler utbildar sig och potentiellt stannar i kommunen, vilket gynnar det lokala näringslivet. Dessutom sätter utbildningen Vilhelmina på kartan som en plats för kvalificerad yrkesutbildning, vilket kan attrahera ytterligare satsningar och nya invånare till regionen.

– Vilhelminas politiker är eniga om att detta är mycket glädjande för kommunen, och vi tycker det är viktigt att visa att Vilhelmina klarar en satsning som denna, säger Max Fredriksson, vice kommunstyrelsens ordförande i Vilhelmina. Andreas Eliasson, kommunstyrelsens ordförande, instämmer och betonar vikten av att visa upp ett lyckat samarbete.

Utbildningen har tidigare bedrivits i Strömsund, så att få denna populära utbildning beviljad på orten är en betydande satsning för Vilhelmina. Vi önskar de blivande teknikerna stort lycka till och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete bland alla inblandade i utbildningen!

Är du intresserad av att veta mer om vindkraftsteknikerutbildningen eller någon annan av Lärcentrums många utbildningar? Läs gärna mer här: Vilhelmina Lärcentrums Utbildningar

Uppdaterad den 16 september 2024

Kontakta Lärcentrum

Lärcentrum kansli, Vilhelmina:
0940-142 34

SFI Lärarrum, Vilhelmina:
0940-146 13

Rektor:
Lars Gavelin
lars.gavelin(at)vilhelmina.se
0940-142 57

Studievägledare:
0940-146 04