Akut hjälp
Om du eller en anhörig behöver hjälp i en akut situation finns hjälp eller stöd inom olika områden. Här hittar du viktiga telefonnummer och länkar till sidor där du hittar mer information om hur du kan få hjälp.
SOS Alarm
Ring 112 om du eller någon annan är i en nödsituation och behöver omedelbar hjälp. Det kan vara polis, ambulans, brandkår, sjöräddning, fjällräddning, giftinformation, jourhavande läkare eller flygräddning. Öppet dygnet runt.
Nytt nationellt informationsnummer till SOS Alarm 113 13.
Från 11 mars 2013 har Sverige ett nytt informationsnummer – 113 13. Hit kan du ringa om du vill få information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället, exempelvis varför det är så mycket rök eller vid större översvämning.
Polisen
Vid en icke akut nödsituation är numret till polisen 114 14. Är situationen akut, ring 112.
Sjukvårdsrådgivningen
Ring 1177 dygnet runt för råd om vård. Här får du svar på om det är något du själv kan göra eller om du behöver besöka sjuksköterska eller läkare.
Gå till 1177 Västerbottens hemsida
Giftinformation
Vid förgiftning ring SOS alarm telefon: 112. Vid mindre brådskande fall ring Giftinformationscentralen på telefon: 08-33 12 31.
Giftinformationscentralen svarar på frågor om akuta förgiftningar och ger råd om lämplig behandling vid förgiftningstillbud. Telefonrådgivningen är tillgänglig dygnet runt. När du ringer får du direkt tala med en specialutbildad apotekare.
Gå till Giftinformationscentralens hemsida
Kvinnojouren Vilhelmina
Till kvinnojouren kan du vända dig när du blir illa behandlad av din partner eller misstänker att någon i din närhet blir det. Kvinnojouren är en ideell förening som har tystnadsplikt.
Telefon: 070-326 33 71
Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för våld och hot. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa. Vi har öppet dygnet runt och du ringer gratis oavsett var du bor. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.
Telefon: 020-50 50 50
Gå till Kvinnofridslinjens hemsida
Brottsofferjouren
Brottsofferjouren är en ideell förening som ger stöd till personer som utsatts för brott, blivit vittne till brott eller är anhörig eller närstående till brottsoffer. Dit kan man ringa och vara anonym om man vill och få stöd och information.
Telefon: 116 006
Öppettider: vardagar 09.00–19.00, helger 09.00–16.00.
Gå till brottsofferjourens hemsida
Socialtjänst Vilhelmina
Telefon dagtid på vardagar: 0940-140 00 (begär att få prata med socialtjänsten).
Telefon på helger: 112 (begär att få prata med socialtjänsten).
BRIS Barnens hjälptelefon
Till BRIS barnens hjälptelefon kan alla som är under 18 år ringa och prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och ditt nummer syns inte på våra telefoner. Du behöver inte tala om vem du är och du bestämmer själv vad du vill prata om. Behöver du mer hjälp av oss, be att få prata med ett BRIS-ombud.
Telefon: 116 111
Du kan också mejla och chatta med Bris via deras hemsida. De har alltid öppet - även på nätterna.
BRIS Vuxentelefon - om barn
Hit är alla vuxna välkomna att ringa anonymt för att prata om vad som helst. Det kan vara allt från svåra till mer vardagliga frågor. Du kan ringa oavsett om det gäller dina egna eller andras barn och få information om vart du kan vända dig för att få ytterligare hjälp. Du kan vara anonym.
Telefon: 077-150 50 50
Öppettider: vardagar 09.00–12.00.
Röda Korsets telefonjour
Saknar du någon att prata med? Livet skiftar. Vi kan alla hamna i situationer när vi tappar fotfästet, känner oss ledsna eller oroliga och behöver någon att prata med.
Telefon: 0771-900 800
Öppettider: alla dagar 14.00–22.00
Jourhavande kompis
Du är aldrig så ensam som du kanske känner dig ibland. Du som är under 25 år kan chatta med Röda Korsets jourhavande kompis och prata om det där som du inte vill eller vågar ta upp med någon annan.
Chattens öppettider:
18.00–21.00 vardagar, 14.00–17.00 helger
Gå till Jourhavande kompis hemsida
Jourhavande präst
Jourhavande präst är öppen för alla som behöver en medmänniska att prata med. Du når jourhavande präst via nödnumret 112. Den som svarar har tystnadsplikt. När du ringer jourhavande präst får du prata med en präst från Svenska kyrkan som har ett särskilt uppdrag och utbildning för att tjänstgöra i jouren. De som arbetar där har tystnadsplikt.
Jourhavande präst är öppen varje dag mellan klockan 21.00–06.00. Du ringer 112 och blir sedan kopplad vidare.
Du kan också chatta med jourhavande präst alla kvällar mellan 20.00–24.00, det går också att skicka digitalt brev när som helst på dygnet. Den digitala brevlådan är alltid öppen och du får svar inom 24 timmar.