Regnbågens förskola
På Regnbågens förskola skapar vi inbjudande, utmanande och lekfulla lärmiljöer där barnens intresse står i fokus. Här jobbar vi bland annat med språk, matematik, kreativitet, lek och rörelse. Utevistelse är en viktig del i Regnbågens verksamhet och vår fantastiska gård ger möjligheter till lek och rörelse. Eftersom förskolan är belägen nära vatten och skog så har vi möjlighet att utforska och vistas i olika naturmiljöer.
Om Regnbågens förskola
Förskolan Regnbågen består av 2 avdelningar, Stjärnan och Månen. Avdelningar är åldersindelade 1-3 år och 4-5 år.
Personalen på förskolan arbetar i arbetspar med 5 grupper om cirka 10 barn. Avdelning Månen är öppnings- och stängningsavdelning, där samarbetar vi tidig morgon och sen eftermiddag.
Hos oss bedrivs utbildning under hela dagen. Vi anpassar vår undervisning utifrån läroplanens mål och utifrån de intressen som finns hos barnen. Vårt tematiska arbetssätt tillåter oss att undersöka och upptäcka tillsammans med barnen. Lek och estetiska uttryckssätt är självklara verktyg i undervisningen.
På förskolan Regnbågen kommer ditt barn att utvecklas, upptäcka och uppleva.
Vi arbetar språkmedvetet med hjälp av Bornholmsmodellen och vi lägger stor vikt på barnens samling och de olika temaarbeten vi arbetar i.
Vår verksamhet genomsyras av ord som glädje, trygghet, gemenskap, lek, vänskap, samarbete, tillsammans, delaktighet och inflytande. Här är alla människor lika viktiga och behövs lika mycket. Vi ser alla barn som kompetenta och kreativa individer som är nyfikna på att upptäcka och utforska omvärlden. Vår uppgift som pedagoger är att vara lyhörda, stöttande och medupptäckare i vårt arbete tillsammans med barnen. Vi tror på ett starkt samarbete mellan förskola och hem och vi lägger stor vikt på vårt värdegrundsarbete. Våra förskolebarn ska ha en trygg och lärorik tid i förskolan i en inspirerande lärmiljö.
Inne- och utemiljö
På förskolan skapar vi inbjudande, utmanande och lekfulla lärmiljöer där barnens intresse står i fokus. Här jobbar vi bland annat med språk, matematik, kreativitet, lek och rörelse. Rummen är anpassade och möblerade efter barnens behov. Lärmiljöerna är väl genomtänkta för att på bästa sätt stödja undervisningen och inspirera till lek och möten mellan barnen.
Utevistelse är en viktig del i Regnbågens verksamhet och vår fantastiska gård ger möjligheter till lek och rörelse. Eftersom förskolan är belägen nära vatten och skog så har vi möjlighet att utforska och vistas i olika naturmiljöer.Vår utomhusmiljö ger bland annat möjlighet till motoriska aktiviteter såsom klättring, cykling, rollekar men också aktiviteter i form av sagor, plantering, sandlåda och vattenlek. Vi har flera gemensamma platser som bjuder in till samspel där vår grillkåta är en av dessa. Här möts vi för att äta lunch, fika, läsa böcker, sjunga och umgås.
I Vilhelminas förskolor erbjuder vi en inspirerande pedagogisk verksamhet där barnen genom stimulerande och utmanande upplevelser utforskar sin omgivning i respektfulla möten med andra barn och pedagoger. På så sätt skapar vi ett meningsfullt lärande som ger barnen redskap och bidrar till framtida trygga, glada och kompetenta människor. Vi utbildar för medborgarskap i ett världssamhälle!"
Kost och måltider
Vi får vår mat från vårt eget centralkök, Åsbacka, där vår kock arbetar med att ge en god och näringsrik kost till förskolans barn. Alla barn äter vegetarisk lunch en dag i veckan och maten är till väldigt stor del hemlagad. Mejerierna är ekologiska och frukt och grönt närodlat i den mån det går och efter säsong. Vi ordnar specialkost vid behov och har ett hållbarhetstänk kring kost, likväl som sopor- som källsorteras.
Skolplattform
I Quiculum dokumenteras barnens lärande, temaarbeten samt viktig information om förskolan till våra vårdnadshavare.
Övrigt
Vi är måna om att ha god kontakt med familjerna och det finns flera möjligheter för vårdnadshavare att vara delaktiga i förskolan. Det viktigaste mötet är den dagliga kontakten vid lämning och hämtning och vi bjuder även in till olika typer av föräldramöten, utvecklingssamtal och öppet hus.
Är du nyfiken på att veta mer om hur det är att vara barn eller arbeta på våra förskolor? Välkommen att höra av dig till oss!
Mål och visioner
Hos oss ska alla känna sig välkomna och få utvecklas i grupp och utifrån sin individuella förmåga.
Vi använder ett normkreativt arbetssätt för att inkludera alla barn och vuxna i verksamheten. Det handlar till exempel om litteratur, bilder och ett inkluderande språkbruk.
Vi vill ge barnen möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar. Leken är viktig för barnens sociala utveckling. Barnen lär genom leken och behöver stimuleras inom alla områden. Detta görs på olika sätt, i vardagen och i olika temaarbeten. Barnens nyfikenhet och intressen ska uppmuntras och bekräftas för att ett lärande skall uppstå.
Målen med vår förskoleverksamhet är många, vi vill verka för att barnen som går hos oss ska ha en trygg, lärorik och meningsfull tid i förskolan. Tillsammans med vårdnadshavarna är det vår uppgift att bedriva kvalitativ och lärarledd förskoleverksamhet med utgångspunkt i skollagen, läroplanen och barnens intressen. Tillsammans med vårdnadshavarna kan vi nå långt genom nära samverkan.
Förskolans prioriterade verksamhetsmål hösten 2024/ våren 2025 utifrån SKA, VH-enkäter, utvärderingar är:
- Förskolan ska under kommande år utveckla arbetssätt med kooperativt lärande, digitala verktyg som lärplattor och projektorer.
- Förskolan ska utveckla arbetet med barns inflytande och delaktighet.
Tillgång till ramp finns vid två av Regnbågens tre ingångar.
Det finns hiss i huset.