Avgifter, förskola

Vad kostar platsen?

Vilhelmina kommun tillämpar den statliga maxtaxan, vilket innebär att det finns ett tak för hur hög avgiften kan bli. Men hur mycket det kostar att ha sitt barn på förskolan och fritidshem varierar. Vårdnadshavare som tjänar lite, betalar mindre, medan vårdnadshavare som tjänar mer, betalar mer. 

Här kan du hitta dokumentet för taxan: Avgifter och taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk verksamhet.

Avgiften bestäms också av:

  • Barnets närvarotid per vecka.
  • Antalet barn som är placerade i kommunal och enskild verksamhet och som är bosatta på samma adress. 

Har du lämnat rätt inkomstuppgift? 

  • Vårdnadshavare ansvarar för att anmäla rätt inkomst och familjeförhållanden till kommunen så att avgiften för hushållet blir rätt. Inkomstredovisning ska ske minst en gång varje år.
  • Om du separerar eller flyttar ihop med någon, kan det förändra hushållets sammanlagda inkomst och därmed påverka avgiften. Därför måste du anmäla förändrad inkomst inom 14 dagar efter förändring.
  • När ett barn behöver gå upp eller ner i vistelsetid på grund av ändrad placeringsgrund eller andra förhållanden, ska detta meddelas snarast via kommunens e-tjänster.

Uppdateras inte min inkomst automatiskt?

Nej, inkomsten uppdateras inte automatiskt. Vårdnadshavare har ansvar för att meddela rätt inkomst och familjeförhållande så att barnomsorgsavgiften för hushållet blir rätt. Detta görs på kommunens hemsida via e-tjänst.

Vad räknas inte som inkomst?

Till din inkomst räknas inte exempelvis studiestöd, försörjningsstöd, bidrag (exempelvis barnbidrag), introduktionsersättning för flyktingar, underhållsbidrag, bostadsbidrag och anhörigbidrag.

Vad räknas som inkomst?

Exempel på avgiftsgrundande inkomst:

Lön/inkomst från eget företag, föräldrapenning, sjukersättning/ sjukbidrag, arbetslöshetsersättning, pension, arvode/ familjebidrag, livränta och andra ersättningar i anslutning till anställning, familjehem- och aktivitetsstöd.

Meddela inkomst i e-tjänst

Vad är ett hushåll?

Med hushåll menas vuxna och barn som bor på samma adress. Avgiften beräknas för det hushåll där barnet är folkbokfört och utifrån de inkomster som de vuxna i det hushållet har. Alla vuxna i hushållet ska redovisa sina inkomster, även den som inte är vårdnadshavare till barnet. Detta innebär också att barn som bor på samma adress räknas som syskon när avgiften beräknas. 

Förändrat hushåll?

Vid förändringar i hushållet, om du till exempel blivit ensamstående eller sambo, ska du anmäla det i e-tjänsten ändrade familjeförhållande. 

  • Vårdnadshavare med gemensam vårdnad och växelvis boende ansöker om plats i barnomsorg. Vårdnadshavarna debiteras var för sig utifrån respektive hushålls inkomster, hushållens sammansättning och behovet av omsorgstid.
  • För att vårdnadshavarna ska få en delad plats med delade fakturor måste det anmälas på en särskild blankett som kan beställas via förskolans kansli. 
Uppdaterad den 30 mars 2023

Kontakta förskolan

Förskolans kansli:

Kansliet tar hand om ansökan till förskola, placering och avgifter samt om du har frågor om Quiculum. 

Camilla Andersson
camilla.andersson(at)vilhelmina.se
0940-140 79

Rektorer förskolan:

Rektorerna ansvarar för personaladministration, skolutveckling och ekonomi för den kommunala förskolan.

Katarina Wikström, rektor
Latikberg, Malgovik, Nästansjö, Vilhelmina
katarina.wikstrom(at)vilhelmina.se
0940-140 77

Ida Ottosson, biträdande rektor 
Latikberg, Malgovik, Nästansjö, Vilhelmina
ida.ottosson(at)vilhelmina.se
0940-140 78

Anders Blomgren, rektor
Dikanäs, Saxnäs
anders.blomgren(at)vilhelmina.se 
0940-144 29