Språka för livet
Språka för livet är just nu ett Bokstartsprojekt i Vilhelmina som ska ingå i ordinarie verksamhet efter projekttiden. Det är ett samarbete mellan folkbibliotek, förskolor och BVC.
Syftet med Språka för livet är att stödja och stimulera barn i främst 0-3 år i deras språkutveckling och öka kunskapen kring språkutveckling och flerspråkighet hos både vårdnadshavare och personal. Vi vill även inspirera och stödja barnens vuxna i hur vi tillsammans kan öka språkstimulansen både hemma och i förskolan.
Det finns en plan för hur vårt arbete kring barnen ska se ut och den planen ska vara tydlig för både vårdnadshavare och personal. Det ska finnas en röd tråd gällande språkutveckling som ska följa barnen (och vårdnadshavare). Då Språka för livet ska synas och finns på olika verksamheter i kommunen är det är viktigt att vi alla är ”på samma spår” och arbetar mot samma mål.
Det är viktigt att arbetet med Språka för livet inte blir personbundet utan istället verksamhetsbundet så att det inte försvinner om specifika personer slutar på arbetsplatsen.
Läslustombud
Sedan år 2000 har det vid Vilhelmina kommuns förskolor funnits läslustombud med uppgift att verka läsfrämjande hos barn och föräldrar. Att vidareförmedla kunskap och inspiration till sina kollegor är också en del i uppdraget. Folkbiblioteket har ett nära samarbete med läslustombuden, som träffas 2-3 ggr/år. Då presenterar biblioteket nya bilderböcker och annan media och vi utbyter tips och erfarenheter med varandra om hur vi kan skapa läslust och använda barnlitteratur i våra verksamheter. Folkbiblioteket och läslustombuden arbetar även i olika projekt tillsammans.
Vad är läslustombudens del i Språka för livet?
- Få möjlighet att utveckla sk kapprums/förskolebibliotek på sin förskola.
- Ha kontakt med och informera/inspirera både kollegor och vårdnadshavare i arbetet med barnens språkutveckling.
- Gemensamt arbeta för att inspirera barn och vårdnadshavare att låna och läsa böcker.