Flerspråkighet

Rätten till att utveckla flerspråkighet 

Förskolans uppdrag är att alla barn med annat första språk (modersmål) än svenska ska få möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera såväl på svenska som på sitt första språk.

Det är en tillgång att barnet kan flera språk och förskolan arbetar därför för att stödja och uppmuntra alla barn att använda sina språk i verksamheten. När barn får använda alla sina språkliga resurser i lärandet bidrar det positivt till deras språkutveckling och självkänsla. Forskning visar att barn som får förutsättningar att utveckla sitt första språk också har bättre möjligheter att lära sig svenska.  

Medvetenheten om det egna kulturarvet och delaktighet i andras kultur bidrar till att barnen utvecklar sin förmåga att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar. Barn lär i de vardagliga aktiviteterna, i lek och i skapande verksamhet. Personalen anpassar därför aktiviteter, arbetssätt, miljö och material efter barnens olika behov.  

Även barnens vårdnadshavare är en viktig tillgång för förskolan i arbetet med modersmål, flerspråkighet och kulturell identitetsutveckling. 

Hur arbetar förskolan med flerspråkighet?  

Flerspråkig personal, sånger, sagor, spel och appar är viktiga komplement och verktyg som används i förskolan för att öka barnets möjligheter att utveckla sina språk. 

Böcker på olika språk 

På förskolan och biblioteket finns böcker på många olika språk. Det finns bilderböcker, böcker med parallelltext och ljudböcker.  

Förskolan har böcker som barn och vårdnadshavare har möjlighet att låna hem. 

Du kan också välja att läsa böcker på biblioteket eller låna hem dem. Finns inte böcker på ditt språk så kan vi låna från andra bibliotek i Sverige. 

Polyglutt - ett digitalt verktyg för flerspråkighet 

Vilhelmina kommuns alla förskolor har tillgång till den marknadsledande bilderbokstjänsten Polyglutt, för att arbeta med språkutveckling och litteratur i förskolan. Barn med olika modersmål kan läslyssna till mängder av böcker i appen. Använd lärplatta, webb, mobil eller storbildsskärm, bläddra enskilt eller tillsammans. 

Polyglutt tar fram barnens nyfikenhet kring språket/språken och barnen får en förståelse för språkets olikheter redan i tidig ålder. 

Region Uppsala har en mycket bra sida med broschyrer om flerspråkighet som stöd till vårdnadshavare på ett flertal olika språk.  

Du hittar bra information om flerspråkighet på Region Uppsalas hemsida 

Uppdaterad den 20 december 2022

Kontakta specialpedagoger och logoped

Du är välkommen att ta kontakt med förskolans specialpedagoger med frågor och om råd och stöd kring ditt barns utveckling och lärande. 

Linda Nordlander, specialpedagog
0940-14004
linda.nordlander(at)vilhelmina.se

Carina Johansson, specialpedagog 
0940-14009
carina.johansson(at)vilhelmina.se

Till logopeden kan du vända dig om du har funderingar kring hur förskolan arbetar kring ditt barns språk, tal och kommunikation. 

Maja Andersson, logoped
0940-14268
maja.andersson(at)vilhelmina.se

Kontakta biblioteket

Biblioteket
Telefon 0940-141 60
folkbiblioteket(at)vilhelmina.se

Tingsgatan 8
91233 Vilhelmina