Förskolans läsutmaning: 10 000 böcker

Kan Vilhelminas vårdnadshavare läsa 10 000 böcker för sina barn? Den utmaningen ger Vilhelminas förskolor vårdnadshavare under Läsmånad, en del i projektet Språka för livet.

Bokens värld kan vara magisk. Det vill förskoleverksamheten uppmärksamma med en Läsmånad, och för att inspirera vårdnadshavare till att välja boken framför skärmen har listor skickats med barnen där böckernas titel fylls i och sedan lämnas in till förskolan i slutet av månaden. Målet är 10 000 böcker mellan 7 oktober och 1 november, och förskolans kvalitetsledare Malin Lilja tror att det kommer att uppnås. 
- Bilden vi får av rapporter och media är att det är vanligt och nära till hands att sätta på en film eller Youtube istället för att läsa, så vi vill inspirera till läsning. Det har så många fördelar, dels för att den skapar inre bilder för barnet men också förstå sammanhanget om man läser en bilderbok, säger Malin Lilja. 
 
Inspirationen till utmaningen kommer från Katrineholms kommun som ordnade en läsmånad där de slog deras uppsatta mål med råge och dessutom fick positiv respons från familjerna.   

- Det handlar om att uppmärksamma vårdnadshavare på att det inte behöver vara så jobbigt, utan det kanske bara behövs den här peppen att man skriver upp vad man läser tillsammans med barnen. 

Målet kan låta högt, men Malin Lilja menar att med 200-300 barn inom förskoleverksamheten och ett tidsspann på 30 dagar kommer det gå att komma upp i det målet. 
- Om barnet får läsa två böcker om dagen så är målet uppnått. Det rör sig inte om att vårdnadshavare ska läsa två böcker per dag, utan det är ju i kombination med de böcker som barnen får läsa tillsammans med förskolepersonalen. 

Utmaningen är en del av en större satsning. I projektet Språka för livet är kommunen, biblioteket och barnavårdscentralen delaktiga. Läsmånad berör alla förskolebarn, men projektet riktas främst till barn i åldrarna 0-3 år. 
- I Vilhelmina kommun är språkförståelsen i samma nivå som med rikets – den är låg och fortsätter att sjunka. Det ser vi bland annat i samtalen med barn, där barn oavsett bakgrund svarar lite osammanhängande på frågor, man förstår inte riktigt vad som sägs och har svårt att ta instruktioner i flera steg. 

Uppdaterad den 25 oktober 2024