PRESSMEDDELANDE 17/10: Transportinriktningen blir kvar för vidare utredning

PRESSMEDDELANDE 17/10: Tack vare en markant ökning kring ansökningarna till Malgomajskolans olika program har ekonomin förbättrats för SLG. Det öppnar upp för en fortsättning av transportinriktningen vid Malgomajskolan. 

Ansökningarna till Malgomajskolans program för läsåret 2024/2025 överträffade alla förväntningar. Det innebär att det nu finns ekonomiskt utrymme att fortsätta bedriva Fordonsprogrammets transportinriktning vid Malgomajskolan. 

- Som skola får vi intäkter av antalet elever som går på våra utbildningar. Både de som stannar kvar då vi inte behöver betala elevpeng för dem på andra orter, men också för de elever från andra kommuner som väljer att studera här, förklarar Eva Flodin, förbundschef för SLG, Södra Lapplands Gymnasieförbund. 

Hon förtydligar att de ökade ansökningarna inte gäller specifikt Fordonsprogrammet, som med 29 antagna elever låg på ungefär samma ansökningsantal som tidigare år. Däremot har de övriga programmen vid skolan ökat i antalet elever. 

Direktionen omprövade frågan om transportinriktningen efter att Vilhelminas kommunstyrelse väckt ett ärende om att beslutet ska ses över. Under onsdagen beslutade direktionen för SLG om att inhibera beslutet om avveckling. Det innebär att inriktningen hålls öppen för ansökan även läsåret 25/26. 
- Det är glädjande att kunna skjuta upp beslutet, och få mer tid på oss att fortsätta utreda frågan och följa utvecklingen. Vi kan inte ge några garantier för hur det ser ut om några år. Faktumet kvarstår att inriktningen har ett stort behov av nya fordon och lokalåtgärder, förklarar Anders Persson, förbundsordförande för SLG. 

För att säkerställa fortsatt drift föreslås en fördjupad utredning om kostnadseffektivisering och samverkan med medlemskommunerna i SLG samt branschen. Förbundschef Eva Flodin är mycket positiv till beslutet och ser fram emot en fördjupad samverkan med branschen för att hitta långsiktiga lösningar. 

- Jag är tacksam över att vi nu får möjlighet att erbjuda transportinriktningen till de elever som söker till oss höstterminen 2025. Det blir nu viktigt att sätta oss ner med alla aktörer för att hitta bra samverkan mellan skola och bransch. 

Uppdaterad den 21 oktober 2024