Aktuellt
Utbildning i Ansvarsfull Alkoholservering
Den 20 januari 2025 genomförde Vilhelmina kommun en utbildning i Ansvarsfull Alkoholservering (AAS) på Hotell Kittelfjäll.
Serveringspersonal från 6 olika verksamheter deltog under utbildningen. Efter dagens slut hade alla 12 personer som deltog klarat utbildningen genom ett avslutande prov för att testa kunskaperna de fått under dagen och knyta ihop utbildningens olika delar.
Deltagarna verkade nöjda med dagen och många upplevde att det hade vart en givande dag där de fått med sig en hel del nya kunskaper inför sitt fortsatta arbete med servering av alkohol.
Samverkan med flera aktörer
Utbildningen genomfördes i samverkan med Storumans kommun, Räddningstjänsten, Polisen och Länsstyrelsen.
Under dagen fick deltagarna lyssna på föreläsningar om alkohollagens bestämmelser, vad som gäller för en verksamhet med alkoholtillstånd, vad som gäller vid tillsyn, alkoholens medicinska effekter, vilken roll Polisen och ordningsvakterna har, information om droger kopplat till serveringsställen samt räddningstjänstens arbete med brandskydd på serveringsställen. Deltagarna fick även aktivt delta i gruppdiskussioner och fick vägledning kring konfliktsituationer. En viktig del i utbildningen var också att personal från olika verksamheter fick en möjlighet att träffas och diskutera vardagliga situationer samt att byta erfarenheter med varandra.
Metoden Ansvarsfull Alkoholservering (AAS)
Utbildningen, som förkortas AAS, är en metod som är framtagen av Folkhälsomyndigheten. De har tagit fram utbildningsmaterial som kommunerna kan använda sig av för att utbilda krögare i den egna kommunen. Metoden ansvarsfull alkoholservering syftar till att uppnå en god miljö på och kring serveringsställen. Metoden omfattar tre delar: utbildning, samverkan och tillsyn och är en metod som kommunerna kan använda i sitt förebyggande arbete.
Målgrupp och syfte
Utbildningen riktar sig till serveringspersonal, tillståndshavare, verksamhetsutövare, ordningsvakter och entrévärdar. Syftet är att stärka personalen i sin yrkesroll och ge ökad förståelse och kunskap enligt alkohollagen. Målet är att personalen ska kunna upptäcka och hantera risksituationer samt förebygga skador som kan uppstå vid konsumtion av alkohol. Utbildningen belyser även det personliga straffansvaret som ligger på serveringspersonal, samt vikten av att inte överservera personer som är märkbart påverkade av alkohol.