Vilhelmina kommun på Landsbygdsforum 2024

Representanter från Vilhelmina kommun deltog vid Landsbygdsforum 2024 i Lycksele, där viktiga frågor om landsbygdens framtid och ungas perspektiv diskuterades.

Konferensen, som ägde rum förra veckan, samlade deltagare från olika kommuner, organisationer och företag för att diskutera landsbygdens framtid och utveckling. Från Vilhelmina deltog vår nya landsbygdsutvecklare Ida Sonne-Lehnberg tillsammans med andra representanter från kommunen. 

"Varför är det idag högre status på att kunna göra ett hjärta på cappuccinon än att kunna backa en timmerbil med släp?"

Detta humoristiska och något provocerande citat var vad moderatorn inledde dagen med i Lycksele för att belysa den kulturella klyftan mellan stad och landsbygd. Skämtet väckte både skratt och igenkänning, eftersom det speglar hur färdigheter kopplade till storstadslivet ibland värderas högre än de praktiska kunskaper som ofta behövs och uppskattas på landsbygden. Denna reflektion ledde in i samtal om hur vi bättre kan lyfta fram värdet i landsbygdens kompetenser och hur vi kan ge ungdomar möjligheten att känna stolthet över de färdigheter som är avgörande för vår region. Diskussionerna gick vidare till hur den urbana normen – föreställningen att storstadens livsstil är det ideala – påverkar hur landsbygden ses och värderas. Under dagen togs flera idéer upp om hur vi kan bryta ner denna norm och skapa en starkare och mer rättvis förståelse för landsbygdens roll i samhället.

Vad betyder egentligen landsbygd?

En annan viktig diskussion rörde själva benämningen av "landsbygd". Moderatorn delade exempel på hur AI ibland definierar landsbygden som ”ytor mellan olika städer” eller ”områden utan särskilt ändamål”, vilket deltagarna tydligt menade inte speglar verkligheten. Landsbygden är ju trots allt mycket mer än så.

Forumet belyste också landsbygdens unika behov av gemenskap och mångsidighet, där invånare ofta bidrar tillsammans för att stärka orten. Till skillnad från de större städerna, där många kan leva mer individuellt, bygger livet på landsbygden på samarbete och mångsidighet – en styrka vi värderar högt i Vilhelmina.

Genom årets Landsbygdsforum tar vi med oss en mängd nya idéer och inspiration hem till kommunen, med målet att fortsätta stärka Vilhelmina som en attraktiv plats för framtidens generationer.

Uppdaterad den 25 oktober 2024