Samtycker du till att vi placerar en statistikkaka i din webbläsare i syfte att löpande förbättra vår webbplats? Om du inte samtycker kan du fortsätta att använda vilhelmina.se som vanligt.
Boendet riktar sig till personer som känner sig för friska för ett äldreboende men som vill ha mer trygghet och social samvaro än vad de kan få i sitt nuvarande hem.
Den allra viktigaste ingrediensen i den trygghet som trygghetsboendet kan erbjuda är hyresgästerna själva. Att bo i samma fastighet med andra som befinner sig i samma fas i livet, som man gör på ett trygghetsboende, skapar också i sig förutsättningar för ett socialt utbyte. Det kan finnas någon att promenera med, gå på aktivitet med eller äta tillsammans med vilket kan bidra till en ökad trygghetskänsla.
Solskensgården
I Vilhelmina finns Solskensgården, ett trygghetsboende med 16 lägenheter och fräscha faciliteter som invigdes 2018. Boendet inrymmer gemensamhetslokaler såsom kök, allrum, gym och bastu.
Närhet till ett lokalt serviceutbud
Trygghetsboendet ligger i nära anslutning till hemtjänst, hemsjukvård, rehabiliteringsteam och biståndshandläggare samt närhet till exempelvis livsmedelsbutik, hälsocentral, apotek mm.
Ett trygghetsboende är inget vård- eller serviceboende utan alla hyresgäster i trygghetsboendet bor i sina egna, vanliga lägenheter och sköter själva sitt hushåll och sina dagliga aktiviteter. Om vårdinsatser av olika slag behövs, exempelvis hemtjänst och trygghetslarm, så ansöker hyresgästen själv om detta hos socialförvaltningen i Vilhelmina kommun.
Det behövs ingen biståndsbedömning från kommunen för att få flytta in i ett trygghetsboende. För att kunna ansöka ska följande kriterier uppfyllas:
Du är folkbokförd i Vilhelmina kommun.
Minst en person i hushållet ska ha fyllt 70 år.
Du har beviljade insatser från hemtjänsten eller får insatser utförda på annat sätt.
Klicka på länken Ansök om hemtjänst, boendestöd, särskilt boende eller trygghetsboende högre upp på sidan i det rosa fältet. Du kommer då till en ansökningsblankett som du fyller i och skickar in enligt de anvisningar som ges.
På Trygghetsboendet finns en trygghetsvärd som arbetar 50 procent. Trygghetsvärden är en nyckelperson med uppgift att främja den sociala samvaron på boendet, och kan även hjälpa till med en del praktiska saker som att ordna aktiviteter, gemensamma middagar och föreläsningar.
Fastigheten är utrustad med hiss, porttelefon och trygga låssystem.
Gemensamma lokaler är anpassade exempelvis med tanke på placering i fastigheten men även inredningen och utrustningen i lokalerna kan vara särskilt utformade för god tillgänglighet och säkerhet.
Parkeringsplatser med motorvärmare finns i närheten och hyrs genom VIBO.
Kontakt, trygghetsboendet
Utredningssekreterare Stefan Strindholm 0940-140 32 stefan.strindholm(at)vilhelmina.se