Då föräldrar inte kan enas

Ibland är det olämpligt att föräldrar har gemensam vårdnad efter en skilsmässa. Föräldrarna kan ha en så djup konflikt att ett meningsfullt samarbete om barnet inte är möjligt. Då kan båda föräldrarna eller en av dem begära hos tingsrätten att bara den ena ska ha vårdnaden.

Tingsrätten kan fatta ett tillfälligt beslut, ett så kallat interimistiskt beslut om vårdnad, boende och umgänge. Tingsrätten har möjlighet att skaffa upplysningar från socialtjänsten innan det tillfälliga beslutet fattas. I en del kommuner redovisar man enbart vad som eventuellt finns i register om familjen. I andra kommuner träffar man föräldrarna och/eller barnen för ett kort samtal och tar kontakt med daghem och skola. Familjens faktiska aktuella situation redovisas till domstolen

Vårdnadsutredning

Om en tvist om vårdnaden, boendet och/eller umgänget inte kan lösas genom samarbetssamtal tar tingsrätten över ansvaret för beslutet om vem som ska vara vårdnadshavare, hos vem av föräldrarna barnet skall bo eller hur umgänget ska se ut. Innan det slutliga beslutet fattas inhämtar tingsrätten alltid upplysningar från socialtjänsten. Om det behövs ytterligare utredning uppdrar tingsrätten åt socialtjänsten eller åt någon annan sakkunnig att göra en s k vårdnadsutredning.

Hur en utredning går till beror på vad tingsrätten har begärt. Vanligen ska utredaren klarlägga hur föräldrarna kan fungera för barnet i framtiden. Hos vem får barnet ha kvar både pappa och mamma så mycket som möjligt? Vilka är behoven för just detta barn och vem kan bäst tillgodose dessa? Vad vill barnet? Vad är just detta barns bästa? Föräldrarna är experter på sitt barn, utredaren är expert på barn i allmänhet.

I utredningen är det barnet som är huvudpersonen. Utredaren träffar barnet och försöker ta reda på dess inställning. Detta kan också komma fram genom samtal med t~ex personal på daghem eller skola. Även vid en vårdnadsutredning försöker man arbeta på ett sådant sätt att föräldrarna får hjälp att samarbeta om barnet så att de själva kan lösa tvisten. Om utredaren bedömer det lämpligt kan utredningen avslutas med ett förslag till beslut.

I annat fall avslutas utredningen med en konsekvensbeskrivning; hur ser de olika alternativen ut; om pappa får vårdnaden eller om mamma får den, eller om vårdnaden är gemensam. Om barnet skall bo hos pappa eller hos mamma, eller om boendet skall ske växelvis. Hur umgänget kan se ut etc.
Föräldrarna får läsa och kommentera utredningen innan den skickas till tingsrätten. Den bildar underlag för tingsrättens beslut som fattas efter en huvudförhandling där parterna och eventuella vittnen hörs.

Om tingsrätten fastställer umgänge i samband med att vårdnadsfrågan avgörs eller om domstolen fastställer umgänge i en separat dom är det viktigt att komma ihåg att det givetvis är tillåtet för föräldrar och barn att tillsammans komma överens om umgänge utöver vad som står i domen.
Om barnet bor tillsammans med en förälder och ska umgås med en förälder som bor på annan ort, ska boföräldern ta del i resekostnaderna efter vad som är skäligt med hänsyn till föräldrarnas ekonomiska förmåga och övriga omständigheter. Det är endast kostnader av någon betydenhet som bör beaktas, t~ex om avståndet mellan bostadsorterna är relativt stort. En riktpunkt kan vara att avståndet överstiger tio mil.

För ytterligare information

Du är välkommen att kontakta någon av socialtjänstens socialsekreterare, tel 0940-140 00, telefontid vardagar mellan 09.00 – 10.00. Besökstid bokas per telefon. Tystnadsplikt gäller.

Uppdaterad den 26 juni 2024

Kontakta Individ- och familjeomsorgen

Reception:
Telefontid 08.00-16.00
0940-140 17
ifo(at)vilhelmina.se

Enhetschef:
0940-140 21

1:e socialsekreterare:
0940 146 35

Växel:
0940-140 00

Fax, socialtjänsten:
010-150 90 79