Hos vem ska barnet bo?

Det är föräldrarna som ska ta ansvar för beslutet om hos vem barnet ska bo. Det är föräldrarna som skiljer sig från varandra, barnet skiljer sig inte från någon av dem och ska heller inte behöva avstå från någon av dem.

Det kan vara svårt för barn att våga tala om vad de egentligen vill, om de känner att någon av föräldrarna tror sig vara bortvald, sviken eller övergiven. Barn är lojala och tar stort ansvar för sina föräldrars väl och ve. Barn, som har föräldrar som är helt eniga, kan klara av att säga var de vill bo eftersom de känner att de varken förlorar eller sviker någon av föräldrarna genom att uttala sin vilja.

Föräldrar som har gemensam vårdnad och som är överens, kan få hjälp hos socialtjänsten att skriva avtal om hos vem barnet ska bo. Socialnämnden ska godkänna avtalet om det är skriftligt och om det är till barnets bästa. Ett sådant avtal får samma verkan som en dom. Det betyder bl a att avtalet kan verkställas. Om föräldrarna hellre vill, eller om de är oense, kan de begära att domstolen fattar beslut om hos vem av dem barnet skall bo.

Växelvis boende kan fungera bra för vissa barn. Detta gäller särskilt för yngre skolbarn, som många gånger har starkt sinne för rättvisa. Tonåringar däremot tycker ofta att det är jobbigt att flytta runt med sina saker. De väljer utifrån sina egna behov, t ex närhet till skola, kamrater, fritidsintressen.

Om man väljer växelvis boende för barnet är det viktigt att komma ihåg att det är för barnets bästa, inte av rättviseskäl för föräldrarna. En förutsättning för att det ska gå bra är att föräldrarna är överens och att de respekterar varandra. Växelvis boende ställer stora krav på föräldrarna, de måste kunna samarbeta och visa generositet mot varandra.

Det är viktigt att vara lyhörd inför det enskilda barnets behov när man bestämmer om barnet. Behoven är olika för olika barn, bland annat beroende på barnets ålder. Ett barns behov av den ena eller andra föräldern växlar över tid och rum. Boendet behöver därför inte vara statiskt utan kan förändras. Det är dock viktigt att inte försöka lösa konflikter genom att låta barnet flytta mellan föräldrarna.
Viktigt att komma ihåg om barnet vill flytta är att barnet ska flytta till någon, aldrig från någon och att beslutet ska vara väl förankrat hos alla: barnet, föräldrarna, eventuella syskon och styvföräldrar.

Uppdaterad den 26 juni 2024

Kontakta Individ- och familjeomsorgen

Reception:
Telefontid 08.00-16.00
0940-140 17
ifo(at)vilhelmina.se

Enhetschef:
0940-140 21

1:e socialsekreterare:
0940 146 35

Växel:
0940-140 00

Fax, socialtjänsten:
010-150 90 79