Samarbetssamtal
När föräldrarna tvistar om vårdnaden blir det lätt en konkurrenssituation där man inte kan hjälpas åt och istället framhåller varandras negativa sidor. Detta ökar avståndet och fiendskapen mellan föräldrarna och barnet får det svårare. Sett i ett livsperspektiv är barndomen kort och barn som upplever en vårdnadstvist kan känna sig berövade sin barndom.
Kommunen är skyldig att erbjuda samarbetssamtal. Man kan själv begära att få sådana samtal innan man går till domstol. Samtalen är kostnadsfria.
Samarbetssamtal är avsedda att hjälpa föräldrarna nå fram till samförståndslösningar och blicka framåt i stället för att snegla bakåt. Hur ska de fortsättningsvis lösa sina konflikter så att de kan samarbeta om sina barn? Även om de inte ska fortsätta bo ihop måste de kunna prata om barnen och tillsammans lösa de tvister som uppstår när de skiljs som par.
Föräldrar som kan nå detta mål har åstadkommit något mycket viktigt för sina barn. Samarbetssamtalen kan avslutas med att man gör frivilliga överenskommelser eller skriver bindande avtal om vårdnad, boende eller umgänge.
Tingsrätten har möjlighet att begära att parterna, före en vårdnadsutredning, söker lösa sina problem med hjälp av samarbetssamtal. Man kan inte tvingas att delta i samtalen, men de allra flesta brukar se dem som en möjlighet.
Även om tvisten gått så långt som till vårdnadsutredning kan man när som helst komma överens om att försöka med samarbetssamtal. Ju förr man söker hjälp desto större utsikter är det att samtalen lyckas. Om samtalen leder fram till en gemensam lösning så att ingen vårdnadsutredning behöver göras, meddelas tingsrätten.
För ytterligare information
Du är välkommen att kontakta någon av socialtjänstens socialsekreterare, tel 0940-140 00, telefontid vardagar mellan 09.00 – 10.00. Besökstid bokas per telefon. Tystnadsplikt gäller.