Samtycker du till att vi placerar en statistikkaka i din webbläsare i syfte att löpande förbättra vår webbplats? Om du inte samtycker kan du fortsätta att använda vilhelmina.se som vanligt.
POSOM - beredskap för psykosocialt omhändertagande
I Vilhelmina kommun finns en beredskap för psykiskt och socialt omhändertagande (POSOM) med representanter för kommunen, polisen, sjukvården och Svenska Kyrkan.
POSOM är ett psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och katastrofer, som bygger på kunskap om psykiska reaktioner hos människor vid svåra händelser. Krisstöd består av en styrningsgrupp och utsedda stödpersoner som är en samverkan mellan räddningstjänst, trossamfund och Vilhelmina kommun.
Stödpersonens uppdrag
Stödpersonens uppdrag är att ta hand om och ge medmänskligt stöd till överlevande, skadade, anhöriga, vittnen och chockade personer. Stödet kan vara praktiskt, emotionellt och socialt. Informationen kan ges om vanliga reaktioner och om hur man kan ta till vara sina egna resurser. Vid behov kan stödpersonerna slussa vidare till samhällets olika stödfunktioner.
Stödpersonerna utgörs av olika yrkeskompetenser från bland annat trossamfund, socialtjänst- och utbildningsförvaltningen.
Det är bra att känna till vilka reaktioner du kan vänta dig som är helt normala. Det är också bra om dina närmaste: familjen, vänkretsen och arbetskamraterna känner till dessa.
Här är några vanliga sätt att reagera:
Det känns overkligt första tiden
Upplever händelsen om och om igen i tanken
Oro, rastlöshet, lättirriterad och likgiltig
Darrningar, svettningar, aptitlöshet och värk
Rädd att det ska hände något igen
Svårt att sova
Skuldkänslor över att ha klarat sig
Relationer till andra påverkas
Funderar över livets mening.
Dessa reaktioner är helt normala och under den första tiden efter att du har upplevt en olycka eller en katastrof. Oftast minskar reaktionerna efter hand, Minnet återkommer inte så ofta och är inte lika plågsamma och överväldigande.
Prata med andra människor
Rör på kroppen för att minska spänningen
Slappna av
Återgå till arbetet så fort du kan
Vila
Ta hand om hälsan.
I första hand bör du ta kontakt med din vanliga vårdcentral eller läkarmottagning. De kan hänvisa vidare och/ eller ge remiss till annan vård om det behövs.
Kontakta POSOM
Jourhavande präst via 112
Jourhavande medmänniska 08-702 16 80
Brottsofferjouren 116 006
BRIS, barn 116 111 BRIS, vuxna om barn 077-150 50 50 BRIS, chatt via www.bris.se
Mer information att ta del av för dem som drabbats av en svårt händelse finns på www.1177.se. Sök på posttraumatiskt stressyndrom.